ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Проект рішення ради №320 «Про внесення змін до Положення про відділ культури і туризму Волочиської міської ради та затвердження його у новій редакції»

Кількість переглядів: 5
Скликання: VIII скликання
Сесія: Проекти
Тип документу: Проект рішення ради
Дата: 08.04.2024
Номер документу: 320
Назва документу: Про внесення змін до Положення про відділ культури і туризму Волочиської міської ради та затвердження його у новій редакції
Прикріплені файли:
  1. Проєкт рішення (0.02 МБ)

ХМЕЛЬНИЦЬКА ОБЛАСТЬ

ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА

Волочиської міської територіальної громади

VІІІ скликання

_________ сесія

П Р О Е К Т Р І Ш Е Н Н Я

 

__ квітня 2024 року Волочиськ № ________/2024

 

Про внесення змін до Положення про відділ культури і туризму Волочиської міської ради та затвердження його у новій редакції

Керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, громадських формувань», Законом України «Про охорону культурної спадщини», за рекомендацією постійної комісії з питань регламенту, депутатської діяльності, етики, прав людини та законності та з питань освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, туризму, молоді та спорту,

міська рада

В И Р І Ш И Л А:

  1. Внести зміни до Положення про відділ культури і туризму Волочиської міської ради, затвердженого рішенням сесії Волочиської міської ради №19-36/2023 від 21 грудня 2023 року, а саме - доповнити розділ 2 та розділ 3 Положення й викласти його у новій редакції.

  2. Затвердити Положення про відділ культури і туризму Волочиської міської ради в новій редакції (додається).

  3. Уповноважити т.в.о. начальника відділу культури та туризму Волочиської міської ради Небесюк Т.В. підписати та здійснити реєстрацію Положення про відділ культури і туризму Волочиської міської ради в новій редакції відповідно до чинного законодавства

4. Визнати таким, що втратило чинність рішенням п’ятдесят другої сесії Волочиської міської ради від 21 грудня 2023 року № 19-36/2023 «Про внесення змін до установчих документів та затвердження Положення про відділ культури і туризму Волочиської міської ради в новій редакції».

5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на т. в.о. начальника відділу культури і туризму міської ради Небесюк Т.В. та постійні комісії з питань регламенту, депутатської діяльності, етики, прав людини та законності (голова комісії Байда А.Л.) та з питань освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, туризму, молоді та спорту (голова комісії Бойчук І.Т.).

Міський голова Костянтин ЧЕРНИЧЕНКО

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення _______ сесії міської ради

_______/2024 _____ .2024 року

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про відділ культури і туризму

Волочиської міської ради

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Волочиськ

2024 рік


 

1.Загальні положення

1.1. Відділ культури і туризму (надалі – Відділ) є виконавчим органом Волочиської міської ради, утворюється міською радою, підзвітний і підконтрольний міській раді, обласному управлінню культури, національностей, релігій та туризму, підпорядкований виконавчому комітету міської ради, міському голові, заступнику міського голови та керуючому справами виконкому відповідно до розподілу обов’язків.

1.2. У своїй діяльності Відділ керується Конституцією України, законами України, указами Президента України, постановами Кабінету Міністрів України, актами Міністерства культури та інформаційної політики України, іншими нормативними документами органів державної влади і місцевого самоврядування, рішеннями міської ради та її виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови та даним Положенням.

1.3. Працівники Відділу є посадовими особами органу місцевого самоврядування. На працівників Відділу поширюється дія Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» та Закону України «Про запобігання корупції».

Відділу підпорядковані комунальні заклади культури Волочиської міської ради, а саме: Центр культури і дозвілля «Гармонія» ім. Миколи Чепелюка Волочиської міської ради Хмельницького району Хмельницької області; Центральна бібліотека Волочиської міської ради Хмельницького району Хмельницької області; Комунальне підприємство Волочиський історико-етнографічний музей Волочиської міської ради Хмельницької області; Волочиська дитяча школа мистецтв Волочиської міської ради Хмельницького району Хмельницької області; будинки культури і клуби відділу культури і туризму Волочиської міської ради; сільські бібліотеки відділу культури і туризму Волочиської міської ради.

Структурними підрозділами Відділу є централізована бухгалтерія відділу культури і туризму Волочиської міської ради та господарська група відділу культури і туризму Волочиської міської ради, що підзвітні та підконтрольні начальнику Відділу.

Централізована бухгалтерія відділу культури і туризму Волочиської міської ради обслуговує підпорядковані Відділу комунальні заклади культури Волочиської міської ради та структурні підрозділи Відділу.

1.4. Відділ є юридичною особою публічного права, має самостійний баланс, рахунки в органах Державної казначейської служби України, печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням.

1.5. Відділ утворюється та реєструється в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації та вноситься контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

1.6. Місцезнаходження Відділу: 31200 Хмельницька область, Хмельницький район, м. Волочиськ, площа Центральна, будинок 2.

1.7. Повна назва: Відділ культури і туризму Волочиської міської ради. Скорочена назва: Відділ культури і туризму.

2. Мета Відділу.

2.1. Метою Відділу є: забезпечення в межах, визначених законодавством, прав членів територіальної громади в сфері культури та туризму шляхом виконання державних, обласних та місцевих програм збереження та популяризації національного культурного надбання; охорона культурної спадщини громади; створення конкурентоспроможного мистецького середовища задля розвитку культурного та туристичного простору Волочиської міської територіальної громади; надання якісних культурно-дозвільних послуг через мережу підпорядкованих установ.

3. Основні завдання, функції та права Відділу.

3.1. Для досягнення мети Відділ вирішує наступні завдання:

3.1.1. Реалізує пріоритети державної політики та повноваження органу місцевого самоврядування у сфері культури, туризму, охорони культурної спадщини, національностей, релігій, державної мовної політики.

3.1.2. Формує конкурентно-спроможне мистецьке середовище шляхом створення власного мистецького продукту,  розробляє туристичні маршрути, визначає перспективи і напрямки розвитку установ позашкільної спеціалізованої мистецької освіти, співпрацює з громадськими творчими організаціями.

3.1.3. Здійснює заходи щодо створення умов для відродження, розвитку культури української нації, регіональних культурних традицій, нематеріальної культурної спадщини, культурної самобутності корінних народів і національних меншин України, всіх видів мистецтва, самодіяльної творчості, художніх промислів та ремесел.

3.1.5. В межах компетенції готує проекти актів міської ради, її виконавчих органів і міського голови, в т.ч. нормативного характеру.

3.1.6. Здійснює розгляд звернень громадян та прийом громадян з питань, що належать до компетенції Відділу.

3.1.7. Забезпечує виконання Закону України «Про охорону культурної спадщини», інших нормативно-правових актів про охорону культурної спадщини на території громади.

3.1.8. Подає пропозиції органу охорони культурної спадщини вищого рівня про занесення об'єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, внесення змін до нього та про занесення відповідної території до Списку історичних населених місць України.

3.1.9. Забезпечує юридичним і фізичним особам доступу до інформації, що міститься у витягах з Державного реєстру нерухомих пам'яток України, а також надання інформації щодо програм та проектів будь-яких змін у зонах охорони пам'яток та в історичних ареалах населених місць.

3.1.10. Забезпечує дотримання режиму використання пам'яток місцевого значення, їх територій, зон охорони.

3.1.11. Забезпечує захист об'єктів культурної спадщини від загрози знищення, руйнування або пошкодження.

3.1.12. Організовує розроблення відповідних програм охорони культурної спадщини.

3.1.13. Надає висновки щодо відповідних програм та проектів містобудівних, архітектурних і ландшафтних перетворень, меліоративних, шляхових, земляних робіт на пам'ятках місцевого значення, історико-культурних заповідних територіях та в зонах їх охорони, на охоронюваних археологічних територіях, в історичних ареалах населених місць, а також програм та проектів, реалізація яких може позначитися на стані об'єктів культурної спадщини.

3.1.14. Організовує відповідні охоронні заходи щодо пам'яток місцевого значення та їх територій у разі виникнення загрози їх пошкодження або руйнування внаслідок дії природних факторів чи проведення будь-яких робіт.

3.1.15. Вимагає припинення робіт на пам'ятках місцевого значення, їх територіях та в зонах охорони, якщо ці роботи проводяться за відсутності затверджених або погоджених з відповідним органом охорони культурної спадщини програм та проектів, передбачених законодавством дозволів або з відхиленням від них.

3.1.16. Надає висновки щодо відчуження або передачі пам'яток місцевого значення їх власниками чи уповноваженими ними органами іншим особам у володіння, користування або управління.

3.1.17. Укладає охоронні договори на пам'ятки в межах повноважень, делегованих органом охорони культурної спадщини вищого рівня відповідно до законодавства.

3.1.18. Забезпечує в установленому законодавством порядку виготовлення, встановлення та утримання охоронних дошок, охоронних знаків, інших інформаційних написів, позначок на пам'ятках або в межах їх території.

3.1.19. Готує пропозиції та проекти розпоряджень щодо проведення робіт з консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту та пристосування об'єктів культурної спадщини, відповідного використання пам'яток та подання їх на розгляд відповідному органу виконавчої влади.

3.1.20. Популяризує справи охорони культурної спадщини на відповідній території, організовує науково-методичну, експозиційно-виставкову та видавничу діяльності у цій сфері.

3.1.21. Виконує функції замовника, укладення з цією метою контрактів на виявлення, дослідження, консервацію, реставрацію, реабілітацію, музеєфікацію, ремонт, пристосування об'єктів культурної спадщини та інші заходи щодо охорони культурної спадщини.

3.1.22. Готує пропозиції до програм соціально-економічного розвитку відповідної території і проектів місцевого бюджету та подає їх на розгляд відповідному органу виконавчої влади.

3.1.23. Інформує органи охорони культурної спадщини вищого рівня про пошкодження, руйнування, загрозу або можливу загрозу пошкодження, руйнування пам'яток, що знаходяться на території громади.

3.1.24. Бере участь в організації підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників у сфері охорони культурної спадщини.

3.1.25. Організовує дослідження об'єктів культурної спадщини, які потребують рятівних робіт.

3.1.26. Застосовує фінансові санкції за порушення Закону України «Про охорону культурної спадщини».

3.1.27. Здійснює інші повноваження, покладені на Відділ відповідно до чинного законодавства.

3.2. При здійсненні повноважень Відділ зобов’язаний:

3.2.1. Забезпечити дотримання прав та свобод людини і громадянина, які закріплені в Конституції та законодавстві України,

3.2.2. Забезпечити виконання вимог діючого законодавства України щодо конфіденційності інформації відносно особи, не допускати в своїй діяльності порушення вимог антикорупційного законодавства.

3.2.3. Здійснювати контроль за дотриманням фінансової дисципліни у підвідомчих закладах культури і мистецтв.

3.2.5. Забезпечити контроль за дотриманням правил охорони праці, техніки безпеки, санітарних норм у підпорядкованих закладах.

3.3. Відділ має право:

3.3.1. Залучати фахівців до розроблення місцевої програми розвитку культури і туризму, підготовки нормативних і інших документів, а також для розробки і здійснення заходів, які проводяться Відділом відповідно до покладених на нього завдань.

3.3.2. Вносити міській раді пропозиції з питань культурної політики, а також будівництва, створення, реорганізації та ліквідації закладів культури комунальної власності.

3.3.3. Виступати організатором Всеукраїнських, регіональних, обласних фестивалів, конкурсів, художніх виставок, творчих обмінів тощо у галузі культури, мистецтва і туризму.

3.3.4. Погоджувати при затвердженні та реєстрації у встановленому порядку статути, положення закладів культури і туризму, підпорядкованих Відділу.

3.3.5. Брати безпосередню участь у формуванні бюджету галузі культури громади, вносити пропозиції щодо фінансування підпорядкованих установ.

3.3.6. Укладати в установленому порядку угоди про співробітництво, налагоджувати прямі зв’язки із закладами культури України, зарубіжних країн, міжнародними організаціями, фондами тощо.

3.3.7. Залучати до роботи за їхньою згодою досвідчених фахівців у сфері охорони культурної спадщини, а також громадян на правах громадських інспекторів для спостереження за станом зберігання та використання пам'яток, їхніх територій і зон охорони, охоронюваних археологічних територій, історичних ареалів населених місць.

3.3.8. Здійснювати нагляд за проведенням археологічних розкопок безпосередньо або через своїх уповноважених осіб.

4. Система взаємодії.

4.1. Відділ під час виконання покладених на нього завдань взаємодіє з іншими структурними підрозділами міської ради, підприємствами, установами та організаціями усіх форм власності, об’єднаннями громадян.

5. Структура Відділу.

5.1. Штатний розпис Відділу затверджується виконавчим комітетом міської ради у межах загальної чисельності та фонду оплати праці працівників, затверджених рішенням міської ради.

5.2. Працівники Відділу, які є посадовими особами місцевого самоврядування, відповідно до вимог чинного законодавства України, призначаються на посаду і звільняються з посади розпорядженням міського голови за рекомендаціями конкурсної комісії.

5.3 Працівники Відділу, які не є посадовими особами місцевого самоврядування, а також працівники підпорядкованих сільських будинків культури, клубів і сільських бібліотек, призначаються та звільняються наказом начальника Відділу.

5.4. Директори Центру культури і дозвілля «Гармонія» ім. Миколи Чепелюка Волочиської міської ради Хмельницької області, Центральної бібліотеки Волочиської міської ради Хмельницької області, Комунального підприємства Волочиський історико-етнографічний музей Волочиської міської ради Хмельницької області, Волочиської дитячої школа мистецтв Волочиської міської ради Хмельницької області призначаються на посаду шляхом укладення з ними контракту строком на п’ять років за результатами конкурсу. Контракт припиняється, а керівник звільняється із займаної посади, у разі закінчення терміну дії контракту, за згодою сторін, або до закінчення дії контракту у випадках, передбачених чинним законодавством, або даним контрактом.

6. Керівництво Відділу.

6.1. Відділ очолює начальник, який призначається на посаду розпорядженням міського голови за рекомендаціями конкурсної комісії. Начальник Відділу звільняється із займаної посади згідно вимог чинного законодавства.

6.2. Начальник Відділу:

6.2.1. Здійснює керівництво діяльністю Відділу, централізованої бухгалтерії та координує роботу закладів культури, підпорядкованих Відділу, видає в межах своєї компетенції накази, організовує і контролює їх виконання, призначає на посаду і звільняє з посади працівників Відділу, які не є посадовими особами місцевого самоврядування, а також керівників закладів культури, підпорядкованих Відділу у випадках, передбачених законом.

6.2.2. Несе персональну відповідальність за невиконання або неналежне виконання покладених на нього завдань, реалізацію його повноважень, дотримання трудової дисципліни.

6.2.3. Діє без доручення від імені Відділу, представляє його інтереси в органах, установах та організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадами.

6.2.4. Затверджує посадові інструкції працівників Відділу та визначає ступінь їх відповідальності.

6.2.5. Здійснює контроль за ефективним і раціональним використанням бюджетних коштів в межах затвердженого кошторису витрат, пов’язаних із функціонуванням галузі.

6.2.6. Надає пропозиції міському голові щодо заохочення, притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників Відділу.

6.2.7. Звітує про роботу Відділу перед Волочиською міською радою та профільною постійною комісією ради не менше одного разу на рік, а на вимогу комісії чи половини складу депутатів - у будь-який час.

6.2.8. Вносить пропозиції щодо розгляду на засіданнях виконкому питань, що належать до компетенції Відділу, розробляє проекти відповідних рішень виконавчого комітету та міської ради.

6.2.9. Проводить особистий прийом громадян з питань, що належать до повноважень Відділу.

6.2.10. Здійснює інші повноваження, покладені на нього відповідно до діючого законодавства.

6.3. Працівники Відділу діють в межах повноважень, визначених посадовими інструкціями, що затверджуються начальником Відділу.

7. Фінансування діяльності Відділу.

7.1. Відділ фінансується за рахунок коштів міського бюджету Волочиської міської ради, які виділені на його утримання.

7.2. Джерелами фінансування Відділу є кошти міського бюджету громади та інші кошти, передані Відділу згідно з чинним законодавством.

7.3. Майно, яке перебуває на балансі Відділу, є комунальною власністю Волочиської міської ради та перебуває в оперативному управлінні Відділу.

7.4. Бухгалтерський облік та складання фінансової звітності Відділу проводиться відповідно до вимог чинного законодавства.

 

8. Заключні положення.

8.1 Ліквідація і реорганізація Відділу здійснюється за рішенням Волочиської міської ради у встановленому законом порядку.

8.2 Зміни і доповнення до цього Положення вносяться рішенням Волочиської міської ради.

8.3. У разі ліквідації юридичної особи кошти і активи ( майно), які залишилися після задоволення вимог кредиторів, передаються одній, або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду, або зараховуються до доходу міського бюджету.

 

Секретар ради Оксана ПЕНДРАК

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора