ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сімейні форми виховання та форми виховання з умовами, наближанні до сімейних

Дата: 30.04.2024 08:25
Кількість переглядів: 31

Фото без описуПатронат-це професійна комплексна послуга, що передбачає: тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин (насильство, бездоглядність, загроза життю та здоров’ю, проблеми з житлом, хвороба батьків та їх ув’язнення тощо).

Для кого ця послуга?

  • Новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки або інші родичі.

  • Підкинені, знайдені діти.

  • Безпритульні діти.

  • Діти сімей, в яких існує загроза їх здоров’ю та життю.

  • Діти, які зазнали насильства та жорстокого поводження.

  • Діти, батьки або особи, які їх замінюють, померли, безвісно відсутні.

  • Діти, які переміщенні із тимчасово окупованої території або району проведення бойових дій в зоні АТО.

  • Інші діти, які за різних обставин не можуть перебувати в власній сім’ї або їхні батьки або особи, які їх замінюють, не можуть піклуватися про них.

Хто може бути патронатним вихователем? 

Патронатним вихователем може бути громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) та від 35 до 65 років (для чоловіка), та проживають на спільній житловій площі, має досвід виховання дітей, спільно з добровільним помічником.

 

Хто може бути влаштований в сім’ю патронату?

 

Одночасно під патронат (в одну патронатну сім’ю) виключно один випадок, тобто брати-сестри, а також до влаштування під патронат дітей, які проживали в одній родині.

 

Патронатний вихователь має бути готовим негайно прийняти в свою сім’ю дитину/дітей, які відповідно до рішення органу опіки та піклування, потребують захисту та тимчасового догляду у сім’ї патронатного вихователя, підтримки найближчого родинного оточення такої дитини.

 

Які документи потрібно подати, для того

щоб стати патронатним вихователем?

Кандидат у патронатні вихователі подає до соціальних служб за місцем проживання такі документи:

  • заяву;

  • копію паспорта громадянина України;

  • копію трудової книжки (у разі наявності);

  • висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі та осіб, які проживають разом з ним;

  • довідку про відсутність судимості, в тому числі членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку і проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі;

  • копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

  • письмову згоду на влаштування дитини в сім’ю кандидата у патронатні вихователі усіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, в тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

Скільки отримує соціальної допомоги та грошового забезпечення за послугу патронатний вихователь?

За надання послуги патронату над дитиною патронатний вихователь щомісяця отримує винагороду та соціальну допомогу на утримання та виховання дитини в розмірі п’яти прожиткових мінімумів. Розмір соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць. Соціальна допомога виплачується на кожну влаштовану в сім’ю патронатного вихователя дитину.

Грошове забезпечення патронатного вихователя становить 3028 х 5 =15140 грн.

На утримання 1 дитини до 6 років становить 2563х2,5=6407 грн. На утримання 1 дитини від 6 до 18 років становить 7990 грн.

Кандидат у патронатні вихователі звертається до служби у справах дітей за місцем свого фактичного проживання.

Служба у справах дітей надає відповідну інформацію та консультує осіб, які виявили бажання надавати послугу патронату над дитиною, щодо мети, завдань, особливостей надання такої послуги та її оплати, процедури її організації в громаді;

інформує щодо вимог до кандидатів та критеріїв їх відбору;

повідомляє про права та обов’язки патронатного вихователя надає перелік документів необхідних для проходження первинного відбору.

За результатами первинного відбору та на підставі отриманої рекомендації служба готує рішення органу опіки та піклування та проект договору про умови запровадження та організацію функціонування послуги патронату над дитиною, що надаватиметься сім’єю патронатного вихователя (далі - договір про умови запровадження патронату), примірна форма якого затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2021 р. № 893 “Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги патронату над дитиною”.

Служба у справах дітей Волочиської міської ради запрошує до співпраці небайдужі родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які мають ризик залишитися без батьківського піклування та потребують тимчасової підтримки.

Отже, якщо Вас зацікавила інформація щодо діяльності патронатних сімей та Ви бажаєте стати патронатним вихователем  і влаштувати в свою сім’ю дитину, яка опинилася у складних життєвих обставинах - звертайтеся в службу у справах дітей Волочиської міської ради за більш детальнішою інформацією за адресою: місто Волочиськ, площа Незалежності, 88, електронна адреса: ssd_m.rada@ukr.net, тел. 0982180460.


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора