ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як вберегтися від сальмонельозу 

Дата: 23.04.2024 10:56
Кількість переглядів: 95

Фото без описуВлітку зростає ризик виникнення кишкових інфекцій. Однією з таких є сальмонельоз, збудниками якого є мікроорганізми, що потрапляють в організм через продукти, воду або брудні руки. Ці бактерії надзвичайно стійкі у зовнішньому середовищі. Часто сальмонелу можна виявити в м'ясних салатах, фарші, яйцях, ковбасах, заливних стравах, а також у фруктах, ягодах і овочах.

За 2023 рік та перший квартал 2024 року на території Волочиської громади зафіксували 5 випадків інфекції. Всі випадки поодинокі та не повязані між собою. Переважна частина хворих – це доросле населення.

Хоч піковими періодами захворюваності на сальмонельоз є літо та осінь - захворюваність може виникати протягом року. Від початку 2024 року по Хмельницькій області виявлений 51 випадок. Обійшлося без летальних наслідків.
Саме заражені сальмонелою курячі та качині яйця викликали захворювання у осіб. Ні зовні, ні за смаком вони не відрізняються від нормальних. Бактерії роду сальмонела дуже стійкі у довкіллі. Наприклад, у воді можуть зберігатись до трьох місяців, у м’ясі та яйцях — до семи місяців, а у заморожених продуктах до двох років. Сальмонела гине лише при температурі 80 градусів і більше.

Інкубаційний період сальмонельозу у середньому становить від шести годин до двох-трьох діб. Хвороба може протікати в легкій формі, але у деяких випадках, коли є зневоднення, може становити загрозу для життя. 

Проявляється інфекція високою температурою до 40 градусів, загальною інтоксикацією, ознобом, шлунково-кишковими розладами – болями в епігастральній ділянці, нудотою, блюванням, діареєю. Такі симптоми можуть тривати навіть до двох тижнів. У дітей сприятливість до інфекції значно вища, ніж у дорослих. Симптоми сальмонельозу типові для харчового отруєння, а в деяких випадках нагадують апендицит. Тому при появі хоча б одного з симптомів захворювання, необхідно якомога швидше звернутись до сімейного лікаря, а той при потребі скерує до інших спеціалістів. Самолікування у такому випадку заборонене і може лише нашкодити.

Щоб не захворіти на сальмонельоз - потрібно дотримуватись простих правил:
– ретельно мити руки перед приготуванням та вживанням їжі;
– вживати лише безпечну бутильовану або кип’ячену воду;
– вживати продукти після достатньої і правильної термічної обробки.

Наприклад, молоко варто кип’ятити, м’ясо піддавати достатній термічній обробці, овочі і фрукти – мити і обдавати окропом. При приготуванні і зберіганні страв потрібно дотримуватись принципу: окремо зберігати сирі і готові страви у холодильнику. Варто пам’ятати, що для кожного продукту необхідно використовувати окремі дощечки і бажано ножі – для риби, м’яса, сирих і готових продуктів. Фото без опису

Якщо є розлади шлунково-кишкового тракту (нудота, діарея, біль в епігастральній ділянці), біль у горлі, висипання або поранення на руках – готувати їжу категорично заборонено.

За рекомендацією МОЗ варто:
• уникати сумнівних громадських місць харчування у літній період та не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
• сирі продукти тваринного походження відразу після покупки класти у холодильник та зберігати окремо;
• розморожувати м'ясо лише у холодильнику;
• ретельно мити яйця перед вживанням;
• дотримуватись чистоти на кухні, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
• не їсти недостатньо просмажене м’ясо – м’ясо та птицю потрібно варити як мінімум одну годину;
• не вживати «гоголь-моголь» і не пити сирі яйця, варити їх необхідно 10 хвилин;
• пити тільки кип’ячене молоко, а також уникати вживання сиру, придбаного в літній період у сумнівних торгових місцях;
• під час поїздок, подорожей не споживати швидкопсувні продукти: салати зі сметаною або майонезом, кремові вироби.
Дотримання цих доволі простих правил допоможе вам і вашим близьким уникнути не лише такого небезпечного захворювання, як сальмонельоз, а й інших кишкових інфекцій.

Бережіть себе і близьких! Будьте здорові!

ДУ "ХОЦКПХ МОЗ України"
Хмельницький районний відділ, Волочиське відділення


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора