ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Семінар-нарада з роботодавцями громади

Дата: 12.02.2024 08:39
Кількість переглядів: 164

Фото без описуЗа дорученням міського голови, робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення Волочиської міської територіальної громади 08 лютого 2024 року провели засідання з роботодавцями громади.

Метою засідання є вирішення одного із важливих питань сьогодення – забезпечення державних мінімальних гарантій в оплаті праці найманим працівникам, а також донести до відома учасників зміни до законодавства про працю, в частині проведення індексації заробітної плати та змін щодо впорядкування надання та використання відпусток, які набрали чинності 24 грудня 2023 року.

На засідання були запрошені суб’єкти господарювання, які за інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області та за результатами проведеного ГУ ДПС у Хмельницькій області аналізу, віднесені до переліку суб’єктів господарювання, які у серпні-вересні 2023 року, нараховували заробітну плату найманим працівникам на рівні або нижче законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати за основним місцем роботи.

В семінарі прийняли участь: голова робочої групи, начальник відділу праці, зайнятості населення та внутрішнього аудиту Волочиської МТГ Гедзюк С.О., член робочої групи, заступник начальника Волочиської ДПІ Вікарук О.Р.; секретар робочої групи, головний спеціаліст відділу праці, зайнятості населення та внутрішнього аудиту Волочиської МТГ Табалюк К.Є., запрошений головний державний інспектор відділу з питань праці управління інспекційної діяльності в Хмельницькій області Центрально – західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Мельничук С.С., а також представники суб’єктів господарювання.

Голова робочої групи повідомила, що із набуттям чинності Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» з 1 січня 2024 року зросли мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум. З 1 січня 2024 року мінімальна заробітна плата становить 7100 грн. за місяць, у погодинному розмірі – 42,6 грн., а з 1 квітня 2024 року у місячному розмірі – 8000 грн., у погодинному – 48 грн. Наголошено перед присутніми на обов’язкове дотримання державних мінімальних гарантій в оплаті праці.

Також звернула увагу, що у 2023 році роботодавці були звільнені від обов’язку здійснена індексації заробітної плати. Проте, ст.39 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» передбачено, що обчислення індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення проводиться наростаючим підсумком, починаючи з 1 січня 2024 року. Тобто, у 2024 році поновлено дію правового механізму проведення індексації заробітної плати працівників. Індексація грошових доходів населення - це встановлений законодавством механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг. Порядок проведення індексації грошових доходів визначено постановою КМУ від 17.07.2003 року № 1078.

Особливу увагу голова робочої групи звернула на розміри фінансових санкцій за поруФото без описушення трудового законодавства, в тому числі за не проведення індексації зарплати та не дотримання державних мінімальних гарантій в оплаті праці, які залежать від розміру мінімальної заробітної плати.

Запрошений головний державний інспектор відділу з питань праці управління інспекційної діяльності в Хмельницькій області Мельничук С.С., ознайомив присутніх із змінами у законодавстві про працю, у зв’язку із набуттям чинності 24 грудня Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань». Наголошено, щодо змін у наданні відпустки працівникам без збереження заробітної плати та обрахунку стажу що дає право на надання щорічної відпустки працівникам. Протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження 30-денного строку, без зарахування часу перебування у такій відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку. Також, наголошено на основні аспекти застосування Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Присутнім також надано роз’яснення застосування законодавства про працю, в частині укладення трудового договору з нефіксованим робочим часом, неприпустимості допущення проявів дискримінації у сфері праці, заборони мобінгу (цькування), порушень рівності трудових прав.

На засіданні також виступила заступниця начальника Волочиської ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області Вікарук О.Р., яка проінформувала про своєчасність сплати податкового зобов’язання та недопущення виникнення податкового боргу. Порекомендувала проінформувати своїх працівників щодо своєчасності сплати податкових зобов’язань по місцевих податках і зборах, які нараховуються податковою службою.

Членами робочої групи та запрошеним Мельничуком С.С., присутнім роботодавцям надано роз’яснення на порушені ними питання та надано практичну допомогу у питаннях нарахування заробітної плати в частині дотримання державних мінімальних гарантій, правильності формулювання наказів, ведення первинних документів (табелів обліку використання робочого часу, розрахунково-платіжних відомостей тощо).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора