ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Семінар-нарада з роботодавцями громади

Дата: 23.01.2024 09:30
Кількість переглядів: 142

Фото без описуЗа дорученням міського голови, робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення Волочиської міської територіальної громади 17.01.2024 року провела засідання з роботодавцями громади.

Метою засідання є вирішення одного із важливих питань сьогодення – забезпечення державних мінімальних гарантій в оплаті праці найманим працівникам, а також донесено до відома учасників зміни до законодавства про працю в частині проведення індексації заробітної плати та зміни щодо впорядкування надання та використання відпусток, які набрали чинності 24 грудня 2023 року.

На засідання були запрошені суб’єкти господарювання, які за інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області та за результатами проведеного ГУ ДПС у Хмельницькій області аналізу, віднесені до переліку суб’єктів господарювання, які у серпні-вересні 2023 року, нараховували заробітну плату найманим працівникам на рівні або нижче законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати за основним місцем роботи.

В семінарі прийняли участь: голова робочої групи, начальник відділу праці, зайнятості населення та внутрішнього аудиту Волочиської МТГ Гедзюк С.О., член робочої групи, начальник Волочиської ДПІ Саланський А.М.; секретар робочої групи, головний спеціаліст відділу праці, зайнятості населення та внутрішнього аудиту Волочиської МТГ Табалюк К.Є., запрошений головний державний інспектор відділу з питань праці управління інспекційної діяльності в Хмельницькій області Мельничук С.С., а також представники суб’єктів господарювання.

Голова робочої групи повідомила, що відповідно до частини першої ст. 12 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, надання не використаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану. З 24 грудня діє норма, яка передбачає: за рішенням роботодавця невикористані дні такої відпустки можуть надаватися без збереження заробітної плати.

Присутній Мельничук С.С. наголосив, що у 2024 році право на проведення індексації заробітної плати працівників поновлюється та повідомив про особливості такого нарахування.

Перевіркою наданих учасниками документів, членами робочої групи та запрошеним головним державним інспектором відділу з питань праці управління інспекційної діяльності в Хмельницькій області Мельничуком С.С., встановлено окремі факти не додержання законодавства про працю. Присутнім роботодавцям роз’яснено та надано практичну допомогу у питаннях нарахування заробітної плати в частині дотримання державних мінімальних гарантій, правильності формування наказів, ведення первинних документів (табелів обліку використання робочого часу, розрахунково-платіжних відомостей).

На засіданні робочої групи також виступив Саланський А.М., який повідомив, що у зв’язку із збільшенням з 01.01.2024 року мінімальної заробітної плати, зросли витрати роботодавців на утримання одного найманого працівника. Так, при мінімальній заробітній платі 7100 гривень, витрати становитимуть 8662,0 грн., а саме: ставка – 7100 грн., ПДФО – 1278 грн., військовий збір – 106,50 грн., ЄСВ – 1562 грн. Відповідно до цих показників, розміри ЄСВ та ставки єдиного податку, які сплачуватимуть ФОП з 1 січня 2024 року, становитимуть:

ФОП І групи - ЄСВ становитиме 1562 грн. на місяць (22%  розміру мінімальної заробітної плати), єдиний податок  - 302,80 грн. на місяць (не більше 10% прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня 2024 року);

ФОП  ІІ групи - ЄСВ становитиме 1562 грн. на місяць (22% розміру мінімальної заробітної плати), єдиний податок - 1420 грн. на місяць (20%  мінімальної заробітної плати станом на 1 січня 2024 року);

ФОП  ІІІ групи - ЄСВ становитиме 1562 грн. на місяць (22% розміру мінімальної заробітної плати), а єдиний податок - відсоткова ставка 5% доходу, або 3% доходу у разі сплати ПДВ.

«Круглий стіл» відбувся на хвилі взаємного розуміння та взаємної поваги.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора