ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

22 березня - Всесвітній день води

Дата: 21.03.2023 11:53
Кількість переглядів: 168

Фото без опису22 березня уся світова спільнота відзначатиме Всесвітній день води. Цьогоріч він пройде під гаслом: «Станьте тими змінами, які ви хочете бачити у світі» і буде спрямований на вирішення проблем з водопостачанням та якістю води, яку споживає людство.

Уперше ідея проведення Всесвітнього дня води прозвучала на Конференції ООН з охорони довкілля, що відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро.  Відтоді, Всесвітній день води святкується щорічно.

З якістю питної води пов’язані стан здоров’я людей, екологічно безпечне харчування, вирішення проблем медичного і соціального характеру. Ми повинні пам’ятати про це, тому що від ставлення до води кожного з нас залежить, яку воду в майбутньому будуть пити наші нащадки.

Для України питання води є надзвичайно актуальним, адже не зважаючи на велику кількість річок, Україна, за запасами доступних до використання водних ресурсів належить до малозабезпечених країн Європи та світу. Так, на одну людину в Україні в середньому припадає лише 1 тисяча кубічних метрів річкового стоку у рік, у той час, як за оцінкою Європейської Економічної Комісії ООН держава, водні ресурси якої не перевищують 1,7 тисяч кубічних метрів на людину, вважається водонезабезпеченою.

Враховуючи те, що в Україні, з одного боку, низький рівень водозабезпечення, а з іншого, діє потужний водоємкий виробничий комплекс, що не відповідає відновлюваній спроможності водних екосистем, проблема раціонального використання води стала одним з чинників національної безпеки України.

Ми звикли до присутності води в нашому житті, бо вона завжди є у водопровідному крані в нашій оселі, на робочому місті, в місцях відпочинку, в лікувальних, загальноосвітніх закладах тощо. Але потрібно пам’ятати, що ресурси води небезкінечні, і наше здоров’я залежить від її кількості і якості.

Прості кроки по збереженню водних ресурсів, які може зробити кожен:

  • вчасно закривати кран на кухні чи у ванній кімнаті берегти десятки літрів чистої води;
  • користуватися пральною та посудомийною машинами при повному завантаженні;
  • віддавати перевагу душу замість ванної;
  • вимикати воду під час чищення зубів; користуватися унітазом з двома режимами зливу;
  • не використовувати фосфатні миючі засоби, бо фосфати призводять до загрозливого «цвітіння» водойм;
  • не засмічувати водойми побутовими відходами;
  • не мити машини на берегах річок та озер.

Від того, як ми цінуємо воду, залежить, як ми управляємо водою і ділимося нею. Цінність води вище, ніж її ціна - вода має величезну і багатогранну цінність для наших будинків, культури, здоров'я, освіти, економіки та цілісності нашої природного середовища.

Тож не забруднюйте прибережні смуги побутовими відходами та неочищеними стоками. Закривайте крани, щоб вода не текла даремно. Бережіть та охороняйте цей дорогоцінний скарб Землі для нащадків! Вода – це саме життя. Не забуваймо про це.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора