ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сімейний патронат. Що це таке.

Дата: 27.09.2022 10:31
Кількість переглядів: 496

Фото без опису26 січня 2016 року був прийнятий Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», який уперше в українському законодавстві закріпив таку сімейну форму влаштування дітей, як патронатна сім’я.

 

Поняття патронату

 

Патронат над дитиною – це інноваційна послуга підтримки сімей з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини, і передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

 Хто може стати патронатним вихователем?

Повнолітня особа, яка є громадянином України, має досвід виховання дітей, спільно з добровільним помічником пройшов/ла курси професійної підготовки за спеціальною програмою підготовки патронатних вихователів та зі згоди всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають у помешканні, уклала договір про надання послуг патронату з відповідним органом опіки та піклування.

Окрім зазначених вимог, кандидат у патронатні вихователі повинен мати відповідне житло (власне, орендоване чи на правах користування), у якому є кімната для прийому дітей.

Кандидат в патронатні вихователі має пройти спеціальне навчання та за результатами отримати рекомендацію.

Діти якого віку можуть бути влаштовані під патронат?

До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років. Діти, старші від 14 років, влаштовуються за їх власної згоди та згоди патронатних вихователів.

Як буде здійснюватися фінансування послуги патронату над дитиною?

Фінансування послуг патронату складається з оплати послуги (праці патронатного вихователя), а також соціальних виплат на дітей, влаштованих під патронат. Соціальні виплати становлять 2 прожиткових мінімуми на кожну дитину відповідного віку. Розмір оплати за послугу патронату над дітьми прирівняний до 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи. Соціальна допомога виплачується на кожну влаштовану в сім’ю патронатного вихователя дитину.

 

Якщо дана інформація виявилася для Вас корисною та цікавою, звертайтеся в службу у справах дітей Волочиської міської ради за адресою: місто Волочиськ, площа Центральна, 1.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора