ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рекомендації населенню у разі загрози застосування окупантами бойових отруйних речовин

Дата: 29.04.2022 09:58
Кількість переглядів: 467

Фото без описуБойові отруйні речовини, які можуть застосовуватись військами окупанта:

нервово-паралiтичної дiї: зарин, зоман, V-гази

шкiрно-наривної дiї: iприт, азотистий iприт, люїзит.

загальноотруйної дiї: синільна кислота та її солі, чадний газ.

задушливої дiї: фосгени, хлор, хлорпікрин.

подразнюючої дiї: хлорацетофенон, Cі-Ес (CS), Сі-Аp (СR), адамсит.

психотоміметичнi (психохiмiчнi): BZ, ДЛК та інші

 

На сьогодні найбільш імовірними є застосування військами агресора бойових отруйних речовин нервово-паралітичної дії - зарину, зоману, V-газів.

 

Як зрозуміти, що ви потрапили під вплив небезпечних речовин

Хімічні сполуки можуть подразнювати очі, слизові оболонки, шкіру та дихальні шляхи. У людини може виникати утруднене дихання, кашель, виділення мокротиння, нежить, відчуття сухості у горлі, осиплість голосу, носова кровотеча, біль у грудях, почервоніння і свербіж відкритих ділянок шкіри, симптоми подразнення очей.

При гострих отруєннях – головний біль, запаморочення, загальна слабкість, втрата свідомості.

 

Як реагувати на загрозу хімічної атаки та надати першу допомогу

Не нехтуйте попередженнями про повітряні тривоги.

Сигнал хімічної тривоги відрізняється від сигналу "Повітряна тривога". Про хімічну загрозу повідомляють чередуванням довгого і короткого звуку сирени. Сповіщення про неї дублюють по радіо і телебаченню.

Надягніть протигаз, респіратор або ватно-марлеву пов’язку, закритий одяг. По можливості негайно залишить зону хімічного забруднення.

Якщо засобів індивідуального захисту немає і вийти з району застосування хімічної зброї неможливо, залишайтесь в приміщенні. Зменшить можливість проникнення отруйних речовин: щільно закрийте двері, вікна, наявні щілини за герметизуйте. Вимкніть джерела газо-електропостачання.

Тримайте у місці свого постійного сховища запаси питної води, їжі і ліків на дві доби, елементарних засобів гігієни та змінного одягу ретельно упакованими у плівку.

Якщо атака трапилась на вулиці, то варто сховатись у приміщенні або в автомобілі з піднятими вікнами. Пересувайтеся швидко, але не біжіть, не прискорюйте дихання. Не намагайтеся дихати глибше, чим більше вдихів отруйного повітря ви зробите, тим більше шансів отримати тяжкі отруєння.

Виходьте із зони хімічного зараження в бік, перпендикулярний напрямку вітру та обходьте тунелі, яри, лощини – в низинах може бути висока концентрація отруйних речовин.

Не виходьте на вулицю одразу після завершення атаки хімічною зброєю, чекайте сповіщення про те, що хімічна загроза минула, та про безпечні шляхи евакуації. 

Якщо атака сталася в приміщенні, то необхідно якомога швидше вибратись на свіже повітря.

Якщо ви зазнали дії газу – якомога швидше позбудьтесь одягу – він продовжує виділяти пари і становить небезпеку. Якщо ви в одязі, який варто знімати через голову – уникайте такого методу знімання, краще розріжте його ножицями. Забруднений одяг варто покласти в герметичні пластикові пакети. Після того, як ви позбулися одягу, промийте великою кількістю води всі ділянки шкіри, які мали контакт з газом. Найкраще – водою з милом. Якщо мила немає в наявності, використовуйте велику кількість води. 

Якщо через хімічну атаку ви маєте проблеми з зором, промийте їх водою протягом 10-15 хвилин.

Якщо людина поряд з вами не показує ознак життя, важливо розуміти, що штучне дихання методом рот в рот може бути недоцільне при отруєннях, наприклад, при набряку легень. Єдиний варіант для цивільного в цьому випадку – звертатися до співробітників ДСНС, до військових. У них є аптечки і спеціальні протоколи дії на такі випадки. Вони  мають  змогу провести дегазацію одягу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора