ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Круглий стіл» з представниками бізнесу

Дата: 19.03.2021 15:33
Кількість переглядів: 1563

Фото без описуДля розв’язання проблеми легалізації трудових відносин з найманими працівниками та «тіньової» заробітної плати, виконавчий комітет Волочиської міської ради рішенням від 20.01.2021 року № 1 затвердив План заходів з питань детінізації доходів громадян та зайнятості населення Волочиської міської ради на 2021 рік та склад Робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення Волочиської міської територіальної громади (далі – Робоча група).

         На виконання Плану заходів на засідання Робочої групи для обговорення одного з пріоритетних питань сьогодення, яке потребує негайного вирішення, а саме: детінізація зайнятості населення,  дотримання вимог законодавства про працю в частині оформлення трудових відносин з найманими працівниками, виплати  легальної заробітної плати та встановлення їм економічних, соціальних та трудових гарантій, запрошено громадян, які займаються підприємницькою діяльністю на території Волочиської міської територіальної громади. Засідання Робочої групи відбулися 10, 18 лютого та 02 березня 2021 року.

  Слід зазначити, що у засіданнях приймав участь головний державний інспектор Управління Держпраці у Хмельницькій області Мельничук С.С., який наголосив, що при прийнятті на роботу треба виконувати вимоги трудового законодавства, адже підприємець використовує працю фізичних осіб, він є роботодавцем (ст.21 КЗпП, пп. 14.1.222 ПКУ, ч. 1 ст. 1 ЗУ «Про організації роботодавців»). Відносини між роботодавцем і співробітником будуються на основі трудового договору. Працівник може бути допущений до роботи тільки після: укладення трудового договору; оформлення наказу (розпорядження) ФОП про прийняття на роботу; повідомлення податкової служби (ст. 24 КЗпП).

Трудове законодавство поширюється на всіх роботодавців, тому підприємець зобов’язаний вести кадрову документацію, пов’язану з оформленням трудових відносин із найманими працівниками.

Оскільки підприємці ведуть спрощений облік, то під кадровою документацією для них маються на увазі:

-особисті картки робітників;

-накази, заяви на прийом на роботу і звільнення, переміщення, переведення, відпустки, додаткові відпустки, відпустки без збереження заробітної плати, відряджень;

-книга обліку наказів, що стосуються трудових відносин;

-табелі обліку використання робочого часу, графіки змінності;

-документи, що підтверджують нарахування та виплату заробітної плати;

-договору про повну матеріальну відповідальність;

- трудові договори з найманими працівниками, в тому числі  строкові;

-посадові інструкції;

-графіки відпусток;

-штатні розклади;

-правила внутрішнього трудового розпорядку;

-положення про оплату праці (преміювання тощо);

-документи на проведення медогляду співробітників (в разі необхідності).

ФОП може створювати накази в довільній формі, але із зазначенням обов’язкових реквізитів, або брати за основу чи використовувати повністю зразки, затверджені наказом Держкомстату № 489: типові форми наказу про прийом на роботу (№П-1), надання відпустки (№П-3), звільнення (№-4), табеля обліку робочого часу (№П-5) та розрахункової відомості (№П-6 та №П-7).

Щодо правил внутрішнього трудового розпорядку, ст. 142 КЗпП передбачає наявним цей документ для організації робочого процесу, для встановлення за якими робочими ознаками, робочим часом, в якому порядку часу/відпочинку працюють працівники у фізичної особи-підприємця.

Єдиним документом, щодо якого й досі тривають дискусії, це штатний розпис. Тут законодавство не однозначне.

Одне із запитань, яке було задане присутніми підприємцями це: «як встановити працівнику випробування і яка його тривалість?».

У відповідь на запитання інспекторами праці було роз’яснено, що при укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу.

В період випробування на працівника поширюється законодавство про працю.

Випробування не встановлюється при прийнятті на роботу осіб, які не досягли вісімнадцяти років; молодих робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів; молодих спеціалістів після закінчення вищих навчальних закладів; осіб, звільнених у запас з військової чи альтернативної служби; осіб з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи; осіб, обраних на посаду; переможців конкурсного відбору на заміщення вакантної посади; осіб, які пройшли стажування при прийнятті на роботу з відривом від основної роботи; вагітних жінок; одиноких матерів, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; осіб, з якими укладається строковий трудовий договір строком до 12 місяців; осіб на тимчасові та сезонні роботи; внутрішньо переміщених осіб. Випробування не встановлюється також при прийнятті на роботу в іншу місцевість і при переведенні на роботу на інше підприємство, в установу, організацію, а також в інших випадках, якщо це передбачено законодавством.

Строк випробування при прийнятті на роботу робітників не може перевищувати одного місяця.

Засідання Робочої групи за участю підприємців було проведене у вигляді дискусії (запитання – відповіді) на хвилі взаєморозуміння.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора