ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Легалізація зайнятості населення та заробітної плати – стабільний розвиток громади!

Дата: 21.08.2018 14:34
Кількість переглядів: 910

Фото без описуУ Волочиській міській раді на території об’єднаної територіальної громади працює відділ праці та зайнятості населення.

За нетривалий час роботи працівниками відділу проведено ряд інформаційно-роз’яснювальних кампаній щодо найбільш ефективних способів дотримання норм законодавства про працю, захист і поновлення трудових прав працівників. Проведена робота дала поштовх тому, що велика кількість раніше незареєстрованих осіб-підприємців вже зареєструвалися як суб’єкти підприємницької діяльності в установленому законодавством порядку, а значна частина підприємців уклали трудові договори зі своїми найманими працівниками. Працівниками відділу проведено чотири інспекційних відвідування  щодо дотримання законодавства про працю, за результатами яких складено акти, приписи.

При виконкомі Волочиської міської ради створено робочу групу з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення,  робота якої  спрямована, насамперед, на легалізацію зайнятості населення та заробітної плати, яке залишається першочерговим завданням як вищезгаданої робочої групи, так і відділу праці та зайнятості населення в цілому.

Питання легалізації зайнятості та заробітної плати населення було і залишається надзвичайно актуальним. Адже, працівник, який отримує зарплату в „конверті”, виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу.

Згідно Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік»,  мінімальна заробітна плата з 1 січня 2018 року становить 3723 гривень, яку гарантує держава для кожного пересічного громадянина.

Статтями 43-46 Конституції України визначено, що кожен громадянин має право на працю, відпочинок, соціальний захист, безпечні і здорові умови праці та заробітну плату, не нижче встановленого законодавством мінімуму.

Слід відмітити, що державні соціальні гарантії (у тому числі мінімальна заробітна плата) обов’язкові на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання. Тому, свідоме заниження роботодавцями належного розміру заробітної плати або виплата її «у конверті» є грубим порушенням законодавства у сфері праці.

За нинішніх реалій, коли на ринку праці відчутний дефіцит вільних робочих місць, громадяни часто погоджуються на будь-яку пропозицію роботи, зокрема і нелегальної, отримуючи зароблені кошти в «конверті».
Однак при цьому слід пам’ятати, що заробітна плата, яка виплачується в «конвертах» – це тимчасове благо, яке має негативні наслідки, перш за все, для самого працівника, оскільки роботодавець, швидше за все, не укладе трудовий договір та не здійснюватиме відрахування з неофіційної заробітної плати, а це, в свою чергу, позбавить працівника права на:

  1. Гарантований розмір заробітної плати (розмір тарифної ставки або посадового окладу, доплати, надбавки і заохочувальних виплат);
  2. Соціальні гарантії, передбачені законодавством, зокрема на:
  • відпустку, в т. ч. і на відпустку по вагітності і пологах;
  • оплату лікарняного листа;
  • соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань та  на випадок безробіття;
  • достроковий вихід на пенсію (якщо робота пов'язана з шкідливими умовами праці);
  • гідне пенсійне забезпечення (нарахування та перерахування пенсії), яке відповідає рівню його реальної зарплати.

Використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин та виплати заробітної плати в «конвертах» є порушенням чинного законодавства про працю та оплату праці.

За порушення законодавства про працю в частині неналежного оформлення трудових відносин, роботодавець несе відповідальність:

Увага! Сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю.

Роботодавець зобов’язаний оформити працівника на роботу у встановленому порядку з першого дня виконання ним трудової функції. Лише після належного оформлення трудових обов’язків працівник приступає до виконання своїх обов’язків.

Дуже важливо, щоб громадяни усвідомили, що їх згода отримувати зарплату в „конвертах” позбавляє їх соціального захисту. Адже пенсію вони матимуть тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати. Крім того, працівника можуть звільнити у будь-який момент, без попередження та виплати обіцяної винагороди за працю.

Шановні громадяни!

Не позбавляйте себе соціальних благ, забезпечте собі старість, не сприяйте порушенням трудового законодавства.

Шановні працедавці!

Не чекайте проведення перевірки, своєчасно оформляйте найнятих робітників, виплачуйте і відображайте в звітності реальну зарплату . Пам’ятайте, ухилення від сплати податків в усіх проявах, у тому числі шляхом використання нелегальної найманої праці тягне фінансову, адміністративну та карну відповідальність.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора