ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вакцинація: захисти себе та близьких!

Дата: 24.04.2024 10:12
Кількість переглядів: 31

Фото без описуЗ 24 по 30 квітня у всьому світі проходить Всесвітній тиждень імунізації. Його мета - нагадати про важливість щеплень та роз'яснити людям, як вакцини захищають організм від небезпечних інфекційних хвороб, особливо для дітей.

Вакцинація - це безпечний та ефективний спосіб захисту дітей та дорослих від небезпечних інфекційних хвороб та їхніх ускладнень.

Ситуація з імунізацією в Україні:
В Україні кожна дитина до 16 років має отримати щеплення від 10 небезпечних інфекцій: гепатиту B, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та гемофільної інфекції типу b.
Дорослі мають кожні 10 років ревакцинуватися від дифтерії та правця.


На жаль, у 2023 році показники охоплення щепленнями в Україні не досягли рекомендованих ВООЗ 95% і є недостатніми для забезпечення колективного імунітету. Це означає, що існує ризик спалахів інфекційних захворювань, які можна попередити за допомогою вакцинації.


Найнижчий рівень ревакцинації спостерігається серед дорослих від дифтерії та правця - лише 52%. Це робить їх більш уразливими до цих інфекцій.
З 2023 року в Україні почала зростати захворюваність на кашлюк. За перші 2 місяці 2024 року було зафіксовано 515 випадків, за аналогічний період минулого року було всього 24 випадки.

 

Чому важливо вакцинуватися?


Вакцинація рятує життя. Завдяки щепленням вдалося повністю викорінити віспу та значно скоротити захворюваність на інші інфекційні хвороби, такі як поліомієліт, кір, краснуха, кашлюк та дифтерія.
Вакцинація захищає не лише вас, але й оточуючих. Щеплені люди з меншою ймовірністю захворіють та заразять інших, особливо тих, хто не може вакцинуватися через стан здоров'я.
Вакцинація - це економічно вигідно. Запобігання інфекційним захворюванням за допомогою вакцинації значно дешевше, ніж лікування їх наслідків.

Які інфекції можна попередити за допомогою вакцинації в Україні?
Поліомієліт: небезпечне захворювання, що може призвести до невиліковного паралічу.
Кір: одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. 9 з 10 неімунізованих людей, які контактують з хворим, ризикують захворіти.
Кашлюк: може призвести до серйозних ускладнень, таких як пневмонія та зупинка дихання.
Гепатит B: хронічна інфекція може призвести до раку печінки.
Дифтерія: може призвести до серйозних ускладнень, таких як ураження серця та нервів.
Правець: може призвести до смерті.
Гемофільна інфекція типу b: може призвести до менінгіту, пневмонії та інших серйозних інфекцій.
COVID-19: вакцинація може допомогти захистити вас від тяжкого перебігу хвороби, госпіталізації та смерті.

Як отримати щеплення в Україні?
Вакцинація згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, а також від COVID-19 гарантована державою. Це означає, що ви можете отримати ці щеплення безкоштовно в будь-якому державному медичному закладі, який має договір з Національною службою здоров'я України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора