ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Семінар-нарада з роботодавцями громади

Дата: 18.04.2024 08:25
Кількість переглядів: 96

Фото без описуЗа дорученням міського голови, робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення Волочиської міської територіальної громади 11.04.2024 року провела засідання з роботодавцями громади.

Метою засідання є вирішення одного із важливих питань сьогодення – забезпечення державних мінімальних гарантій в оплаті праці найманим працівникам, а також донести до відома учасників зміни до законодавства про працю в частині проведення індексації заробітної плати та зміни щодо впорядкування надання та використання відпусток, які набрали чинності 24 грудня 2023 року.

На засідання були запрошені суб’єкти господарювання, які за інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області та за результатами проведеного ГУ ДПС у Хмельницькій області аналізу, віднесені до переліку суб’єктів господарювання, які у грудні 2023 року, нараховували заробітну плату найманим працівникам на рівні або нижче законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати за основним місцем роботи.

В семінарі прийняли участь: голова робочої групи, начальник відділу праці, зайнятості населення та внутрішнього аудиту Волочиської МТГ Гедзюк С.О., член робочої групи, начальник Волочиської ДПІ Саланський А.М.; начальник Волочиського управління Хмельницької філії Хмельницького обласного центру зайнятості Шелега О. О., секретар робочої групи, головний спеціаліст відділу праці, зайнятості населення та внутрішнього аудиту Волочиської МТГ Табалюк К.Є., запрошений головний державний інспектор відділу з питань праці управління інспекційної діяльності в Хмельницькій області Мельничук С.С., а також представники суб’єктів господарювання.

Голова робочої у своєму виступі повідомила, що Законом України “Про Державний бюджет України на 2024 рік” від 09.11.2023 р. № 3460-ІХ передбачено установити в 2024 році мінімальну заробітну плату: 

  • у місячному розмірі: з 1 січня – 7100 гривень, з 1 квітня – 8000 гривень; 

  • у погодинному розмірі: з 1 січня – 42,6 гривні, з 1 квітня – 48 гривень. 

Отже, з 1 квітня 2024 року мінімальна заробітна плата зросла з 7100 грн до 8000 грн. 

Також з 01.04.2024 року зросли розміри «трудових» фінансових штрафів, які застосовуються згідно з ст. 265 Кодексу законів про працю України, зокрема: 

  • у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору – 80000 грн (10-кратний розмір мінзарплати на момент виявлення порушення); 

  • за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі – 24000 грн (3-кратний розмір мінзарплати на момент виявлення порушення); 

  • недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – 16000 грн (2-кратний розмір мінзарплати на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення).  

Присутній головний держінспектор відділу з питань праці управління інспекційної діяльності в Хмельницькій області Мельничук С.С. розповів про особливості трудових відносин під час правого режиму військового стану.

Повідомив також, що відповідно до частини першої ст. 12 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, надання не використаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану. З 24 грудня діє норма, яка передбачає: за рішенням роботодавця невикористані дні такої відпустки можуть надаватися без збереження заробітної плати.

Також наголосив, що у 2024 році право на проведення індексації заробітної плати працівників поновлюється та повідомив про особливості такого нарахування.

На засіданні робочої групи також виступив Саланський А.М., який проінформував про своєчасність сплати податкового зобов’язання та недопущення виникнення податкового боргу. Зауважив, що зважаючи на важливість для країни вирішення такого стратегічного питання як сплата податків в умовах воєнного стану, всіляко сприяти збільшенню податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів, яка передбачає розвиток регіональної економіки за всіма напрямками, збереження та створення робочих місць.

На засіданні виступив начальник Волочиського управління Хмельницької філії Хмельницького обласного центру зайнятості Шелега О.О. який повідомив, що Державним центром зайнятості ухвалено рішення за урядовою програмою «Власна справа», які подавали заяви на отримання мікрогранту у період з 12 по 25 лютого 2024 року з урахуванням доопрацьованих заяв, поданих у попередні періоди.

Відтак ще 26 мешканців Хмельниччини отримають мікрогрант на створення або розвиток власного бізнесу. Вони отримають кошти на суму понад 6 мільйонів гривень.

Завдяки отриманим коштам у м.Хмельницькому підприємці відкриють заклади харчування, косметичний кабінет, дитячу кімнату, школу іноземних мов, реабілітаційний центр, тренажерний зал, дизайнерське бюро, підприємство з виробництва бетонної продукції, а також швейні виробництва з пошиття та продажу піжам і домашнього одягу у мережі інтернет, створення одягу для тварин.

Подати заявку по будь-якій програмі урядового проєкту «єРобота» можна через портал Дія https://diia.gov.ua/

«Круглий стіл» відбувся на хвилі взаємного розуміння та взаємної поваги.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора