ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про оформлення трудових відносин працівників і роботодавців

Дата: 23.02.2024 09:17
Кількість переглядів: 69

Фото без описуЗа дорученням міського голови, робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення Волочиської міської територіальної громади 21 лютого 2024 року провела інформаційну кампанію спрямовану на вирішення проблем незадекларованої праці в умовах воєнного стану. Головною метою кампанії є попередження та/або усунення порушень законодавства про працю при оформленні трудових відносин шляхом інформування обох сторін трудових відносин про взаємні права і обов’язки та надання консультації щодо правильного оформлення трудових відносин.

В інформаційній кампанії взяли участь: голова робочої групи - начальник відділу праці, зайнятості населення та внутрішнього аудиту Волочиської МТГ Гедзюк С.О., члени робочої групи: головний спеціаліст Волочиського управління Хмельницької філії Хмельницького обласного центру зайнятості Король О.А., капітан поліції ПОГ СВГ ХРУП ГУ Національної поліції в Хмельницькій області Дола О.І. та запрошений головний державний інспектор відділу з питань праці управління інспекційної діяльності в Хмельницькій області Центрально-західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Мельничук С.С., а також підприємці громади та наймані працівники.

Під час проведення кампанії, робочою групою наголошено, що трудовий договір це надважливий документ у роботі, але інколи його ігнорують. Для деяких осіб він здається непотрібним, але насправді дуже важливий. Люди часто думають, що можуть обійтись без нього, сподіваючись, що усе буде добре. Так, іноді і роботодавці та працівники не хочуть обмежувати себе договором, вважаючи, що все обійдеться і без офіційних паперів. Проте, якщо виникають проблеми, наприклад, працівник втрачає роботу або роботодавець зазнає збитків, тоді усім стає зрозуміло, що без договору все набагато складніше. Трудовий договір допомагає і роботодавцям, і працівникам краще розуміти свої права та обов’язки.

Інформаційною кампанією охоплено заклади торгівлі на території Соломнянського, Зайчиківського та Тарнорудського старостинських округів Волочиської громади.

Слід відмітити позитивну тенденцію у декларації трудових відносин. Так в ході проведення кампанії підприємцем Білухою А.М. пред’явлено робочій групі всі необхідні документи, які посвідчують офіційне працевлаштування найманих працівників.

Крім цього, головний державний інспектор Мельничук С.С. повідомив про особливості застосування норм закону № 2136, що регулюють деякі аспекти трудових відносин інакше, ніж Кодекс законів про працю України та інше законодавство про працю – мають пріоритетне застосування на період дії воєнного стану для працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами. Повідомив і про відновлення у 2024 році індексації заробітної плати працівників.

Закликаємо працівників і роботодавців дотримуватися законодавства про працю і укладати трудові договори. Такий підхід сприятиме створенню справедливих і безпечних умов праці для всіх та укріпленню економіки нашої країни.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора