ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УВАГА тонкий лід!

Дата: 01.12.2023 10:21
Кількість переглядів: 310

Фото без описуЗима - чудова пора відпочинку на льоду. Скільки радощів вона приносить! Розваги на ковзанах, лижах, санчатах! Тому усі ми із задоволенням зустрічаємо цю пору року, іноді забуваючи про небезпеку, яку може приховувати лід, а саме тонкий лід. Пам’ятайте, з метою уникнення лиха, необхідно обережно поводитись на льоду. Найбільш небезпечна крига–перша, адже така крига ще надзвичайно тонка, не міцна і не витримує маси, навіть маленької дитини.

З метою захисту свого життя та здоров’я необхідно знати та виконувати наступні правила перебування на льоду:

1. На водоймах безпечним вважається лід (при температурі повітря нижче 0):

- для одного пішохода – товщиною не менше 7 см;

- для групи людей – товщиною не менше 15 см;

- для масового катання на ковзанах - товщиною не менше 25 см.

2. Забороняється виходити на тонкий лід.

3. Міцність льоду перевіряють товстою палицею (жердиною), ударяючи нею (2-3 рази в одне і те саме місце) якнайдалі від себе. Категорично забороняється випробовувати міцність льоду ударами ніг. Якщо лід недостатньо міцний, потрібно припинити рух і повертатися назад своїми слідами (там міцність льоду вже перевірена).

4. Небезпечні місця на льоду, як правило, темніші за інших, небезпечний - каламутний, малопрозорий і білий лід.

5. При переході замерзлої водойми необхідно користуватися прокладеними стежками. Під час групового переходу льодом необхідно йти на відстані 5-6 м один від одного й уважно стежити за тим, хто іде попереду. 

6. При пересуванні по льоду треба бути обережним, уважно стежити за його поверхнею, обходити небезпечні і підозрілі місця (вмерзлі в лід кущі, траву та інше). Дуже небезпечно виходити на лід у нічний час. 

7. Забороняється самостійно виходити на лід або кататися на льоду дітям без нагляду дорослих.

8. Під час підльодного вилову риби не рекомендується на невеликому майданчику пробивати багато лунок, стрибати і бігати по льоду, скупчуватись у групи. Рибалки повинні пробивати ополонки одну від одної на відстані 4-5 м.

9. Кожен рибалка повинен мати з собою міцну мотузку 12-15 метрів із великою глухою петлею на кінці, а також тримати поруч з лункою дошку або велику гілку.

 

У випадку, якщо ви все ж провалилися під лід:

  • не піддавайтесь паніці, утримуйтесь на плаву, уникаючи занурення з головою;

  • кличте на допомогу;

  • намагайтеся вилізти на лід, широко розкинувши руки, наповзаючи на його край грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги;

  • намагайтеся якомога ефективніше використати своє тіло, збільшуючи ним опорну площу;

  • вибравшись на лід, перекотіться і відповзайте в той бік, звідки прийшли, де міцність льоду вже відома.

Далі вам необхідно переодягнутися. Якщо сухого одягу під руками не виявилось, треба викрутити мокрий і знову одягнути його. Щоб зігрітися, виконуйте будь-які фізичні вправи. Можна розтертися сухою вовняною тканиною, потім необхідно сховатися в захищеному від вітру місці, добре закутатись, по можливості випити чогось гарячого.

 

Звичайно, треба завжди намагатися врятувати людині життя, але перш ніж кинутися до того, хто провалився, вам необхідно:

  • покликати (якщо це можливо) на допомогу;

  • знайти предмет, який можна кинути потерпілому (міцну палицю, мотузку, власний пояс, шарф, сумку або рюкзак, якщо вони без речей і мають довгу, міцно пристрочену лямку);

  • оцінити, наскільки далеко від берега опинився потерпілий, і чи є можливість без перешкод дістатися до нього.

 

Якщо ви впевнені, що зможете (чи готові) врятувати людину, то:

  • крикніть, що ви йдете на допомогу;

  • наближайтесь до ополонки поповзом, широко розкинувши руки;

  • підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру;

  • обговоріть свої дії з постраждалим (домовтеся про команду, на яку потужним ривком ви будете його тягнути, а він в цей час намагатиметься виштовхнути тіло на поверхню);

  • не підповзаючи до самого краю ополонки, подайте потерпілому палицю, жердину, лижу, шарф, мотузку, санки чи щось подібне і витягніть його на лід;

  • витягнувши потерпілого на лід, разом із ним поповзом повертайтеся назад.

Звичайно, кожний нещасний випадок на льоду є індивідуальним, і розповісти про всі варіанти щодо дій під час порятунку неможливо, але, як показує досвід, найголовніше не панікувати і правильно оцінити ситуацію. Отже, будьте обережним, не ризикуйте своїм життям!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора