ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Семінар-нарада з підприємцями громади

Дата: 19.05.2023 11:41
Кількість переглядів: 159

На виконання плану заходів з питань детінізації доходів громадян та зайнятості населення, робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення Волочиської міської територіальної громади 17.05.2023 року провела семінар-нараду з підприємцями громади.

Мета семінару: легалізація трудових відносин і заробітної плати, ліквідація прихованої зайнятості, дотримання державних мінімальних гарантій в оплаті праці, правильність застосування норм законодавства про працю у частині відносин, врегульованих законом «Про організацію трудових відносин в період воєнного стану».

На семінар були запрошені підприємці громади, за рекомендаціями Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області та Головного управління податкової служби у Хмельницькій області.

В семінарі прийняли участь: голова робочої групи Гедзюк С.О., член робочої групи: заступник начальника Волочиської ДПІ Вікарук О.Р., а також запрошений головний державний інспектор відділу з питань праці управління інспекційної діяльності в Хмельницькій області Мельничук С.С.

Голова робочої групи звернула увагу присутніх про те, що трудові відносини в умовах правового режиму воєнного стану регулюються законом України від 15 березня 2022 року № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі – Закон № 2136).

Про особливості застосування норм закону № 2136, що регулюють деякі аспекти трудових відносин інакше, ніж Кодекс законів про працю України та інше законодавство про працю - мають пріоритетне застосування на період дії воєнного стану для працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, розповів Мельничук С.С.

Крім цього, на нараді розглянута інформація Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області щодо дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці. Із опрацьованої інформації встановлено факти не забезпечення мінімальних гарантій в оплаті праці, внаслідок не проведення обов’язкової індексації заробітної плати. Голова робочої групи Гедзюк С.О. звернула увагу присутніх, що в травні вперше в 2022 році необхідно індексувати зарплату працівників, оклади яких було підвищено в грудні 2021 року.

Присутнім роботодавцям роз’яснено та надано практичну допомогу у питаннях нарахування заробітної плати в частині дотримання державних мінімальних гарантій, правильності формування наказів, ведення первинних документів (табелів обліку використання робочого часу, розрахунково-платіжних відомостей).

«Круглий стіл» відбувся на хвилі взаємного розуміння та взаємної поваги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора