ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вакцинація – єдиний захист від інфекційних хвороб!

Дата: 26.04.2023 12:57
Кількість переглядів: 114

Фото без описуЗ 24 по 30 квітня проходить Всесвітній тиждень імунізації.

В зв’язку з війною та пандемією COVID-19 настороженість до інфекційних захворювань дещо знизилась.

Однак інфекційні хвороби не дають про себе забувати при будь-яких обставинах

В Хмельницькій області на даний час почав спостерігається підйом захворюваності на кір, тому зважаючи на циклічність захворювання очікуються підйом захворювання і у Волочиському регіоні. Протягом 2 тижнів реєструються підозри за кір. Специфічного лікування від кору немає, тому і існує такий високий ризик ускладнень хвороби.

Основним, а при деяких захворюваннях і єдиним методом профілактики є вакцинація.

Тема вакцинації хвилююча та постійно на слуху.

Імунізація – це процес, завдяки якому людина набуває імунітету або стає несприйнятливою до інфекційної хвороби шляхом введення вакцини.

Що це означає? Необхідно спочатку познайомити організм з потенційним ворогом, щоб він дізнався, хто це і що це та додав цей суб'єкт в базу "особливо небезпечних". Ця місія покладена на вакцину – вона навчає імунну систему як його розпізнати і знешкодити. Для цього в організм вводиться крихітна частка збудника конкретного захворювання, що викликає специфічні зміни в системі імунітету, внаслідок чого формується опір, який і допомагає впоратися з інфекцією.

При їх наступній зустрічі утворений вакцинацією імунітет або зовсім зупинить розвиток хвороби, або полегшить її перебіг і захистить в подальшому її поширенню. Попереджений – означає озброєний.

Можливість захиститися від потенційної хвороби шляхом імунізації абсолютно не нова і відома вже сотні, і навіть тисячі років. З давніх часів в Азії та на Близькому Сході практикували варіоляцію — штучне зараження інфекційною хворобою заради здобуття стійкості до неї. Наприклад, китайці з цією метою втягували в ніс висушені і подрібнені скоринки від хворих віспою.

За даними Всесвітньої Організації Охорони здоров'я, імунізація дозволяє щорічно запобігати від 2 до 3 мільйонів випадків смерті від кору, дифтерії, правця, кашлюку, краснухи і свинки.

Наприклад, завдяки вакцинації проти кору, випадки смертності від хвороби в усьому світі за період 2000-2016 років скоротилися на 84%. А це, погодьтеся, вагомі цифри.

До речі, до введення планової імунізації дітей хвороби були основною причиною дитячої смертності, а спалахи захворювань і епідемії траплялися досить часто. Вакцинація дозволила багатьом хворобам істотно знизити свою активність, аж до ліквідації деяких з них.

В Україні передбачаються обов'язкові щеплення і ряд послідовних ревакцинацій від 10 найбільш небезпечних інфекційних захворювань: кору, дифтерії, кашлюку, краснухи, правця, поліомієліту, туберкульозу, паротиту, гепатиту В та гемофільної інфекції. З урахуванням необов'язкових, але рекомендованих щеплень їх трохи більше – 16-17. Основний вакцинальний комплекс потрібно зробити до півтора років, ще 2 щеплення проводяться в шестирічному віці - так ми готуємо дитину до школи.

Необхідно розуміти, що вакцинація  це не тільки обов'язок, а й право кожної людини на можливість довгого і здорового життя. Тому що вона є базовим фундаментом, на якому будується здоров'я дитини, і тим бастіоном, який захищає малюка від складних, важко протікаючих, а часом і смертельних хвороб.

А якщо замахнутися на більш вагомий і глобальний прогноз, то забезпечивши всіх, хто цього потребує, вакциною, можна домогтися того, що в суспільстві практично не залишиться людей, сприйнятливих до інфекційних захворювань. А це означає, що і самих хвороб просто не залишиться.

І зворотній ефект  припинення імунізації призведе до повернення багатьох грізних інфекційних хвороб, які, здавалося, зникли назавжди.

Щеплення, як і будь-який лікарський препарат, мають побічні ефекти. Але їх не так і багато –не більше, ніж у інших ліків. Причому, користь від щеплень набагато перевищує їх можливу шкоду. Деякі молоді мами читають на форумах про можливу небезпеку щеплень, але в той же час дуже мало знають про хвороби і про те, що може трапитися з дитиною, якщо її не прищепити.

Про це стали говорити, коли стався спалах кору зі смертельними наслідками в зв'язку з відсутністю щеплення у дітей. Пік припав на зиму 2018-го, і до нас прийшло робити щеплення від кору дуже багато людей. Ми проводили інформаційно-роз'яснювальну роботу та багатьох прищепили ще і від правця, і дифтерії. Погано, що привід був такий сумний, але завдяки йому, можливо, було врятовано багато інших життів.

Які взагалі причини появи міфів? Як і в давні часи, вони народжуються зі страху, в даному випадку, батьківського, які переживають за здоров'я і благополуччя своїх дітей.

Існує три головних міфи про вакцинацію, які дуже хвилюють батьків

Міф 1. Щеплення може послабити імунітет

Правда: Це не так, тому що воно не є якимось надзвичайним імунологічним втручанням. В організм вводяться знешкоджені (ослаблені) збудники хвороби, тільки щоб познайомити з ними імунну систему дитини. Під час банальної застуди малюк піддається впливу набагато більшого числа антигенів, ніж, власне, при вакцинації.

Міф 2. Дитина отримує всі необхідні антитіла від матері

Правда: Так, вона дійсно отримує деякі захисні антитіла під час останнього триместра вагітності і при першому прикладанні до грудей (з молозивом). Але після 2-х місяців вони починають руйнуватися, і вже до року їх не залишається зовсім. Якщо дитина не щеплена, закінчення цього терміну може ознаменуватися інфекційним захворюванням в дуже тяжкій формі.

Міф 3. Вакцини містять небезпечні речовини

Правда: Всі офіційно схвалені вакцини пройшли ретельний контроль, і вимоги їх безпеки на вкрай високому рівні. Вони не містять жодної речовини або хімічної сполуки в небезпечній кількості.

Насправді ж відмова від вакцинації  це порушення прав дитини на життя і здоров'я. Підемо від зворотнього: що трапиться з дитиною, якщо її не прищеплювати? Давайте змоделюємо ситуацію: 10 обов'язкових і ще 6-7 рекомендованих щеплень не були зроблені. Це означає, що кожна з цих 17 хвороб може підстерегти малюка в будь-який момент. В такому випадку життя для нього стане грою на виживання, де головний приз, власне,  саме виживання. Тому що:

по-перше, він в обов'язковому порядку перехворіє на кір  а це високий ризик перенести важке ускладнення, аж до появи енцефаліту через ураження центральної нервової системи;

по-друге, дитина ризикує померти або залишитися інвалідом після перенесеного поліомієліту;

по-третє, вона може заразитися гепатитом В, при якому висока ймовірність подальшого розвитку вкрай поганих хвороб з можливим летальним результатом.

Перераховувати всі можливі ризики просто не має сенсу, так як їх багато, і ускладнення кожного з них можуть стати фатальними або завадити дитині вести повноцінне життя. Але ж ми всі хочемо, щоб наші діти були здоровими, успішними і щасливими. І одна із цеглинок їх майбутнього благополуччя  це як раз своєчасна імунізація. Альтернативи щепленням немає  і це необхідно розуміти.

Ось так і виходить, що вакцинація  найкращий спосіб зміцнити імунітет, завдяки чому діти будуть попереджені і захищені від багатьох хвороб. Адже наша імунна система - це складний механізм, який виконує мільйони різних завдань, з однією єдиною метою – захистити свого власника. І зміцнювати й удосконалювати його необхідно з найперших днів життя. Тоді діти будуть виростати сильними, міцними і здоровими.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я свої близьких та рідних. Пам’ятайте, що Ваша обережність та насторога може зберегти здоров’я, а подекуди і життя оточуючих Вас людей.

 

По питаннях імунопрофілактики, протиепідемічних заходів при виявленні випадку кору та інших інфекційних захворювань та за додатковою інформацією звертайтесь у робочі дні з 8 до 16 години за телефоном 0962279612.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора