ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Давайте зберігати красу!

Дата: 22.02.2023 09:34
Кількість переглядів: 114

Фото без описуРаннє тепло вже пробудило від сну перші ранньоквітучі квіти – підсніжники. Намагаючись скористатись першим теплом весняного сонця, квіти неабияк пожвавлюють зелені ландшафти, але, на жаль, не можуть уникнути пильної людської уваги.

У весняний період починається масова несанкціонована торгівля ранньоквітучими видами рослин, у тому числі занесених до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення.
Під заборону збору та продажу підпадають: підсніжник, білоцвіт, горицвіт, сон-трава, цибуля медвежа та інші.

Задля збереження видів рослин, занесених до Червоної книги України, Мінприроди щороку ініціює проведення операції «Первоцвіт», метою якої є запобігання протиправному збиранню, продажу та вивезенню за межі України рідкісних видів рослин. До цієї акції залучаються державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища, працівники територіальних органів Національної поліції та лісової охорони, громадські організації, засоби масової інформації. Іншими словами, відповідно до діючого законодавства, за порушення порядку придбання і збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України або за порушення вимог щодо охорони таких видів рослин, знищення або незаконне вилучення їх з природного середовища передбачена адміністративна відповідальність та нараховується шкода, яка іноді тягне за собою й кримінальну відповідальність.

Так, за незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення  передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу. дії щодо незаконного придбання та збуту об’єктів рослинного світу, вчинені щодо об’єктів, що перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної Книги України, або які охороняються відповідно до  міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу. Крім того, за один  екземпляр незаконно добутої рослини, занесеної до Червоної Книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад: черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн., шафрани (крокуси), підсніжники – від 49 до 62 грн у залежності від виду, сон-трава – від 37 до 62 грн., у залежності від виду.

Тому, з метою недопущення порушення вимог природоохоронного законодавства в частині незаконного збору і заготівлі, торгівлі рідкісними та зникаючими ранньоквітучими рослинами і первоцвітами, закликаємо усіх громадян бути свідомими і не губити декоративні дикоростучі рослини лише задля насолоди їх запахом і красою. Будь ласка, не купуйте первоцвіти, адже цим ви лише стимулюєте їх знищення в майбутньому! Долучіться до операції «Первоцвіт» зробивши пам’ятне фото на фоні квітів, не зриваючи їх. Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті лісу чи луки як природного комплексу, являючись їх невід’ємною частиною.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора