ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Реалізація конституційних функцій Волочиською окружною прокуратурою на території Волочиської, Наркевицької та Війтовецької об’єднаних територіальних громад упродовж 2022 року

Дата: 10.01.2023 16:56
Кількість переглядів: 132

Фото без описуУпродовж 2022 року Волочиською окружною прокуратурою у взаємодії та координації з іншими правоохоронними органами вживались організаційно-практичні заходи, спрямовані на протидію злочинності в умовах реалізації вимог Закону України «Про прокуратуру» та положень Кримінального процесуального кодексу України, захист конституційних прав і свобод громадян від злочинних посягань, представництво інтересів держави в суді.

Основні зусилля правоохоронних органів спрямовувались на забезпечення стану законності та правопорядку на території об’єднаних територіальних громад, виявлення та розкриття кримінальних правопорушень, профілактику їх вчинення, закінчення досудового слідства по актуальних кримінальних провадженнях, пред’явлення актуальних позовів на захист інтересів держави з різних напрямів прокурорської діяльності.

Так, завдяки вжитим скоординованим заходам упродовж 2022 року досягнуто зменшення рівня облікованих кримінальних правопорушень у порівнянні з 2021 роком з 433 до 348, тобто на 29,7 %.

Одним із пріоритетних напрямків роботи органів прокуратури залишається представництво інтересів держави в суді.

Так, відстоюючи інтереси держави в суді, окружною прокуратурою з місцем дислокації в м. Волочиськ упродовж 2022 року пред’явлено 36 позовів на суму понад 188 млн 797 тис грн., з яких 30 розглянуто та задоволено або ж закрито провадження у зв’язку із добровільним відшкодуванням шкоди чи усуненням порушень на суму 187 млн  575 тис грн. Також, ще 5 позовів на загальну суму 162,5 тис. грн. перебувають на розгляді в судах.

До прикладу, за результатами розгляду позову Волочиської окружної прокуратури судом визнано недійсним наказ Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області про переведення лісової ділянки в землю сільськогосподарського призначення та зобов’язано повернути її у власність держави.

Так, незважаючи на перебування 6 га землі лісогосподарського призначення, на якій розташовані лісові насадження, у постійному користуванні Державного підприємства «Проскурівське лісове господарство» їх протиправно віднесено до сільськогосподарського призначення.

Це, у свою чергу, призвело до неправомірного вибуття землі з державної власності, та створило передумови, за яких, вказана земельна ділянки лісогосподарського призначення могла б перейти у приватну власність, а лісові насадження розташовані на ній могли бути знищенні.

Реагуючи на виявлені порушення та діючи на захист інтересів держави, прокуратура оскаржила незаконне рішення - ділянка вартістю понад 132 млн грн підлягає поверненню у власність держави.

Також, упродовж 2022 року забезпечено реальне виконання рішень, постановлених за позовами окружної прокуратури на суму 890,7 тис. грн.

Окрім того, в ході реалізації представницьких повноважень окружною прокуратурою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування 9 кримінальних проваджень, з них 3 у бюджетній сфері, 2 у природоохоронній сфері та 4 у сфері земельних відносин.

Також, у поточному році активізовано роботу у сфері охорони навколишнього природного середовища. Так, до суду скеровано 4 обвинувальні акти, відносно 4 осіб обвинувачених у вчиненні кримінальних правопорушень у вказаній сфері.

Органами прокуратури постійно вживаються дієві заходи представницького характеру спрямовані на захист інтересів держави у сфері охорони дитинства.

Так, за результатами вжитих заходів представницького характеру, окружною прокуратурою упродовж 2022 року до суду пред’явлено 3 позовні заяви у сфері охорони дитинства, з них 2 в бюджетній сфері на загальну суму 76 тис. грн. та 1 позовну заяву у сфері земельних відносин.

Окрім цього, окружною прокуратурою в поточному році пред’явлено позовну заяву в інтересах держави в особі двох закладів охорони здоров’я.

Також, упродовж 2022 року прокурорськими працівниками окружної прокуратури з місцем дислокації в м. Волочиськ здійснювалося процесуальне керівництво у понад 600 кримінальних провадженнях, які розслідувалися СД та СВ ВП № 2 Хмельницького районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області.

Упродовж 2022 року процесуальними прокурорами до суду скеровано обвинувальні акти у 91 кримінальному провадженні стосовно 91 особи.

В ході здійснення процесуального керівництва, процесуальними керівниками за вказаний період надано 55 письмових вказівок слідчим та дізнавачам про проведення слідчих (розшукових) дій у кримінальних провадженнях, а також скасовано 9 незаконних та необґрунтованих постанов слідчих про закриття кримінальних проваджень, виявлено 4 випадки укриття від обліку працівниками поліції кримінальних правопорушень.

Крім цього, упродовж 2022 року процесуальними прокурорами окружної прокуратури підтримано публічне обвинувачення в суді у 125 кримінальних провадженнях, з яких 88 судом розглянуто з ухваленням рішень.

Незмінним пріоритетом в діяльності правоохоронних органів є протидія корупції.

Так, упродовж 2022 року, за результатами спільних скоординованих дій з ВП № 2 Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області виявлено та задокументовано 1 факт вчинення кримінального правопорушення, пов’язаного із корупцією, що полягав у пропозиції надання громадянином працівнику поліції неправомірної вигоди з метою уникнення від адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння.

За вказаним фактом розпочато досудове розслідування кримінального провадження, за наслідками якого, окружною прокуратурою скеровано обвинувальний акт на розгляд до Волочиського районного суду.

За результатами судового розгляду чоловіка засуджено до штрафу в розмірі 17 тис. грн.

Окрім того, упродовж 2022 року за результатами спільних скоординованих дій працівниками УСР в Хмельницькій області складено
4 протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані із корупцією, передбачені ч. 1 ст.172-6 КУпАП.

Упродовж 2022 року Волочиською окружною прокуратурою з місцем дислокації в м. Волочиськ проведено 9 результативних перевірок органів, які здійснюються нагляд за засудженими до кримінальних покарань не пов’язаних з позбавленням волі, за результатами яких, в порядку ст. 26 Закону України «Про прокуратуру», внесено 9 документів реагування.

Вищевказані вказівки розглянуто та задоволено.

Також упродовж 2022 року прокурорами окружної прокуратури забезпечено участь при розгляді 30 справ щодо розгляду питань, пов’язаних із виконанням вироків.

Зусилля окружної прокуратури і надалі будуть спрямовані на захист прав і свобод людини, інтересів суспільства та держави.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора