ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДПІ Інформує

Дата: 01.09.2022 14:35
Кількість переглядів: 743

Фото без описуУ зв’язку із неодноразовими зверненнями фізичних осіб щодо зміни реєстраційного номера облікової картки платника податків , Державна податкова служба України роз’яснює.

Відповідно до статей 63 та 70 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ) та п. 1 розд. II Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822 зі змінами і доповненнями (далі - Положення № 822), всі фізичні особи - платники податків та зборів реєструються у контролюючих органах шляхом включення відомостей про них до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків (далі - Державний реєстр) у порядку, визначеному Положенням №822.

Порядок формування реєстраційного номера облікової картки платника податків визначено розд. XIII Положення № 822. ДПС присвоює Обліковій картці № 1ДР реєстраційний номер облікової картки платника податків, який є порядковим номером реєстрації облікової картки в Державному реєстрі.

Підтвердженням достовірності реєстраційного номера облікової картки платника податків є документ, що засвідчує реєстрацію особи у Державному реєстрі (картка платника податків), або дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру, внесені до паспорта громадянина України або свідоцтва про народження.

Документом, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі, є картка платника податків, яка містить реквізити: прізвище, ім’я та по батькові, дату народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків та реквізити контролюючого органу, що видавав документ.

ПКУ не встановлені правові підстави для зміни реєстраційного номера облікової картки платника податків, присвоєний під час реєстрації у Державному реєстрі реєстраційний номер обліковій картці зберігається протягом всього життя.

Пунктом 5 розд. XIII Положення № 822 визначено, що перевірку достовірності формування реєстраційного номера облікової картки платника податків здійснює виключно ДПС.

Інші державні органи, установи та організації не мають повноважень надавати висновки щодо дійсності або відповідності реєстраційного номера облікової картки платника податків, даті народження або статі, витребувати додаткові підтвердження або вимагати чи рекомендувати здійснити заміну такого номера.

Заміна реєстраційного номера облікової картки платника податків може мати негативні наслідки як для ведення Державних реєстрів, до яких він включається, так і для самих громадян.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора