ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Служба у справах дітей: сімейні форми виховання

Дата: 28.07.2022 08:22
Кількість переглядів: 379

Питання захисту прав дітей на сьогодні є одним із пріоритетних напрямків реалізації державної політики. Конвенцією ООН про права дитини визначено, що дитині для повного і гармонійного розвитку її особи необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові та розуміння. Але, внаслідок збройної агресії Російської Федерації та в зв’язку із введенням воєнного стану є діти, на жаль, які не можуть проживати з рідними батьками, родинами, діти, які залишились без батьківського піклування. Саме для таких дітей необхідно продовжувати  розвивати альтернативні форми сімейного виховання.   Бажання взяти на виховання дитину, народжену іншими, є ознакою нашої культури і виникає тільки у небайдужих до чужого горя, душевно щедрих і готових до самопожертви людей. Держава забезпечує пріоритет сімейного виховання та створює умови для їх розвитку, надаючи сім’ям, які приймають на виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, матеріальну та соціальну підтримку. 


На обліку служби у справах дітей перебуває 75 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: 21 дітей-сиріт, 54 дітей, позбавлених батьківського піклування, 1 дитина влаштована на повне державне забезпечення (ПТУ, ліцеї), 1 – в будинку дитини,  3 – в дитячому будинку Хмельницької обласної ради. 
Станом на 26.07.2022 року на території Волочиської територіальної громади функціонує дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується 10 дітей-вихованців  та  4 прийомні сім’ї, в яких виховується 9 прийомних дітей, 48 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, перебувають під опікою та піклуванням.  Службою у справах дітей Волочиської міської ради вивчено житлово-побутові умови де проживають діти, з’ясовано потребу кожної дитини у забезпеченні всім необхідним. Прийомними батьками та батьками - вихователями створено належні умови для всебічного, гармонійного розвитку дітей, одержання ними освіти. Діти забезпеченні повноцінним харчуванням, одягом, іграшками, необхідним обладнанням. Прийомні батьки та батьки - вихователі виконують свої обов'язки відповідно до укладених угод та договорів. Щомісячно призначається та виплачується соціальна допомога прийомним дітям, дітям-вихованцям та грошове забезпечення прийомним батькам, батькам-вихователям. Призначена державна соціальна допомога на дітей використовується в повному обсязі та за призначенням.  


Діти, які втратили батьків або їхні батьки в силу різних обставин не можуть виконувати свої обов’язки, потребують родинного тепла і виховання. Існують такі форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у сім’ю: усиновлення, опіка та піклування, прийомні сім’ї (ПС), дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ). Також є оплачувана соціальна послуга – сімейний патронат та безоплатна послуга-наставництво. 
 Усиновлення – це прийняття у сім’ю дитини на правах народженої, з усіма правами та обов’язками, як із боку дорослих, так і з боку дітей. Питання усиновлення регламентується Сімейним кодексом України, де визначено які особи можуть та не можуть бути усиновлювачами, яких дітей можна усиновити та правові наслідки усиновлення.

 
Опіка та піклування над дітьми– це влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів. Опіка та піклування встановлюється з метою виховання неповнолітніх дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав або з інших причин залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів цих дітей. Опіка та піклування оформлюється переважно родичами дитини. 


Прийомна сім’я - це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей–сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 
 Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, яка створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних дітей. Діти перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання — до 23 років або до закінчення навчання.  
Патронат над дитиною (нове сімейне законодавство). Внесеними змінами у Сімейний кодекс України 2016 року визначено термін патронат над дитиною як "тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин". 


Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками або законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини. 


 Приємно  усвідомлювати, що кожного дня все більше і більше наших співгромадян відкривають свої серця і двері домівок для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 
Дякуємо всім, хто став усиновлювачем, прийомними батьками, батьками-вихователями, опікунами! Ті, що відкрив своє серце дитині та надав душевне тепло родини. Наповнив щасливим дитячим сміхом свої домівки.  Виростити успішними і здоровими дітей, які потребують Вашої уваги, любові, затишку у сім’ях.

  
Повідомляємо, хто бажає отримати додаткову інформацію щодо сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, звертайтеся в службу у справах дітей Волочиської міської ради, за адресою: місто Волочиськ, площа Центральна,1, ми завжди раді допомогти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора