ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

1 червня - Міжнародний день захисту дітей

Дата: 01.06.2022 13:30
Кількість переглядів: 407

Фото без описуУже традиційно 1 червня відзначається Міжнародний день захисту дітей –  прекрасне свято радості та надії святкує Волочиська територіальна громада.
Саме в дітях продовження роду людського й здійснення своїх мрій і сподівань на краще. Дорослі прагнуть, щоб діти зросли здоровими та радісними, прославляли свої родини і рідний край.
     Походження Дня захисту дітей бере початок з 1925 року, коли представники різних країн вперше скликали «Всесвітню конференцію з благополуччя дітей» у Женеві. За підсумками конференції було прийнято рішення відзначати у всіх країнах світу День дітей, який зміг би привернути увагу до проблем дитинства. Спеціальної дати не було передбачено, і різні держави використовували дату, найбільш підходящу для їх культури і традицій. Ось чому в деяких країнах День захисту дітей відзначається не 1-го червня, а в інші дні календаря.

Традиція святкування Міжнародного дня захисту дітей 1 червня з’явилася у листопаді 1949 року завдяки спеціальній сесії Міжнародної демократичної федерації жінок в Парижі. ООН підтримала ініціативу паризького конгресу, оголосивши захист прав, життя і здоров’я дітей пріоритетним напрямком діяльності. У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов'язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й відпочинок та сприяти наданню для цього відповідних можливостей. В Україні цей день відзначається із 1998 року.

Проте сьогодні перед Волочиською територіальною громадою постають нові виклики у сфері захисту прав дітей у зв'язку з ескалацією насильства, бойових дій на території нашої держави. У зв’язку з невимірними загрозами життю і здоров’ю українців органами державної влади на виконання Закону України „Про правовий режим воєнного стану” забезпечується евакуація дітей і сімей з дітьми до безпечних місць у межах України, а також за кордон, у тому числі до країн – членів Європейського Союзу.

Забезпечення повної безпеки внутрішньо переміщених дітей та громади знаходиться на постійному контролі в голови органу опіки та піклування Волочиської міської ради. На думку міського голови: «Кожна дитина має повне право бути захищеною, розвиватися й навчатися для кращого майбутнього. І сьогодні – це не лише веселе свято для самих дітей, а й нагадування суспільству про необхідність захищати права малечі, прагнути, щоб усі діти росли щасливими і в майбутньому стали хорошими батьками і громадянами своєї країни».

Нацсоцслужба, як центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей, відповідно до повноважень, визначених Законом України „Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей”, забезпечує методичний супровід евакуації дітей та координації зусиль регіональних служб щодо ведення обліку дітей, які тимчасово переміщені (евакуйовані) на території України, де не ведуться бойові дії, або за межі України.

Вже евакуйовано понад 10 тис. дітей України, які продовжують змінювати своє тимчасове місце перебування. Ці діти нагально потребують захисту їхніх прав, насамперед безпеки, можливість возз’єднання із сім’єю, попередження потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, організацію повернення таких дітей за місцем свого проживання після припинення воєнного стану в Україні.

Органом опіки та піклування Волочиської міської ради надано дозвіл на евакуацію    4 дітям, які знаходяться в складних життєвих обставинах, та перебувають на вихованні в комунальному некомерційному підприємстві «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини», та 1 дитині, позбавленої батьківського піклування, яка перебуває під опікою.

Крім цього, у зв’язку з невимірними загрозами життю і здоров’ю  дітей,  які перебувають на первинному обліку служби у справах дітей Волочиської міської ради евакуйовано до безпечних місць 11 дітей. З них: 3 дітей-сиріт, які перебувають на вихованні в Ізяславському навчально-реабілітаційний центр Хмельницької обласної ради, 3 дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на вихованні в комунальному некомерційному підприємстві «Хмельницький обласний спеціалізований будинок дитини» до Республіки Польща, 4 дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в дитячому будинку сімейного типу смт Летичів до Республіки Італія, 1 дитина, позбавлена батьківського піклування, прибула з інших територій, яка перебуває під опікою переміщена до Республіки Чехії.

Дитячий день - це не просто день святкування дітей,  незабутній день, який довів, що чужих дітей не буває. Любов, дружба та щире спілкування між дітьми усе переможе!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора