ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Оновлення умов для отримання "пакунок малюка"

Дата: 06.12.2021 15:17
Кількість переглядів: 760

Фото без описуМеханізм забезпечення дитини при народженні одноразовою натуральною допомогою «пакунок малюка» (далі – «пакунок малюка») визначений постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2020 № 2020 № 172 «Порядок забезпечення дитини при народженні одноразовою натуральною допомогою «пакунок малюка» за рахунок коштів державного бюджету».

 «Пакунок малюка» є одноразовою, безоплатною, безповоротною, адресною соціальною допомогою сім’ям, у яких народилася дитина, у разі відсутності матері/батька - родичам, опікунам, прийомним батькам, батькам-вихователям або патронатним вихователям новонародженої дитини.

Право на отримання «пакунка малюка» мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах, а також особи, яких визнано в Україні біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, що народили живонароджену дитину.

«Пакунок малюка» надається на кожну новонароджену дитину.

«Пакунок малюка» не надається у разі:

  • відмови від новонародженої дитини у закладі охорони здоров’я;
  • відбування матір’ю покарання у місцях позбавлення волі та подальшого перебування новонародженої дитини в будинку дитини при установі виконання покарань;
  • смерті новонародженої дитини в закладі охорони здоров’я.

Якщо в матері новонародженої дитини виникли ускладнення під час пологів чи хвороба, що унеможливлює здійснення нею догляду за новонародженою дитиною, «пакунок малюка» надається батьку або родичам, патронатним вихователям, які доглядатимуть за дитиною.

Якщо батьки або родичі відмовилися від новонародженої дитини в закладі охорони здоров’я, пакунок малюка може бути виданий опікунам, прийомним батькам, батькам-вихователям, патронатним вихователям, які здійснюватимуть догляд за новонародженою дитиною і забрали дитину із закладу охорони здоров’я протягом місяця з дня її народження.

Якщо в матері новонародженої дитини відсутні документи, що посвідчують особу, заклад охорони здоров’я залучає фахівців із соціальної роботи для надання матері соціальних послуг з метою оформлення/відновлення таких документів. При цьому «пакунок малюка» надається батьку або родичам такої дитини, а в разі їх відсутності - матері новонародженої дитини на підставі акту приймання-передачі.

Отримання «пакунка малюка» не тягне за собою зміни розміру допомоги при народженні дитини.

Вартість отриманого «пакунка малюка» не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги та соціальних послуг, що надаються відповідно до законодавства.

Вже з 1 липня 2021 року батьки мають вільне право вибору: отримати «пакунок малюка» чи грошову компенсацію його вартості.

Розмір грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» становить не менш як три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, установленого законом на дату подання заяви про призначення грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».

З 1 липня 2021 року грошова компенсація становить – 6039,00 грн.

Грошова компенсація призначається , якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж через 12 місяців з дня народження дитини.

Призначену грошову компенсацію самостійно можна використати протягом року з дня зарахування коштів на спеціальний рахунок в уповноваженому банку на придбання товарів у закладах торгівлі, які долучились до публічного договору.

Купувати можна лише товари для немовлят і породіль: засоби догляду за дітьми та дитячі засоби гігієни, зокрема підгузки, серветки; дитячий одяг та взуття; дитяче харчування; дитячий посуд; дитячі іграшки; текстиль для дітей, у тому числі рушники, ковдри; дитячі ходунки, коляски.

Якщо отримувач протягом року з дня зарахування коштів грошової компенсації на його спеціальний рахунок в уповноваженому банку не використав їх на придбання зазначених товарів, уповноважений банк самостійно повертає кошти грошової компенсації із спеціального рахунка отримувача на відповідний рахунок Мінсоцполітики.

1 липня 2021 року виплата грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги ,,пакунок малюка” на дітей проводиться за бажанням отримувача одразу після народження дитини.

Батькам новонароджених дітей не потрібно дотримуватись 30-тиденного терміну для звернення за призначенням грошової компенсації замість одноразової натуральної допомоги , «пакунок малюка».

Також Мінсоцполітики розробляються відповідні зміни до законодавства стосовно надання можливості батькам новонароджених дітей звертатись за отриманням грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» під час оформлення комплексної послуги, «єМалятко» за допомогою порталу «Дія».

Для отримання коштів насамперед необхідно звернутися до відділення АТ «КБ «ПриватБанк» та відкрити соціальний рахунок, який буде використовуватися виключно для придбання дитячого одягу, взуття, засобів гігієни та догляду, текстилю, іграшок, засобів гігієни для дитини.

Зазначена допомога призначається мешканцям територіальної громади після звернення до Центру надання адміністративних послуг з заявою та необхідними документами, а саме:

  • заява за формою;
  • копія паспорту;
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • копія ідентифікаційного номера отримувача допомоги;
  • довідка з пологового будинку про неотримання натуральної допомоги «пакунку малюка».

Детальну інформацію можна дізнатись на сайті Міністерства соціальної політики за посиланням: https://www.msp.gov.ua/news/18993.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора