ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

"Круглий стіл" з представниками бізнесу громади

Дата: 18.10.2021 11:22
Кількість переглядів: 1149

Одним із найважливіших питань сьогодення залишається розв’язання проблеми легалізації трудових відносин з найманими працівниками, виплати легальної заробітної плати та встановлення їм економічних, соціальних та трудових гарантій.

На адресу Волочиської міської ради надійшла інформація від Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області, де вказано перелік роботодавців Волочиської міської територіальної громади, які у червні 2021 року нараховували заробітну плату застрахованим особам менше мінімального розміру та рекомендовано вжити заходи інформаційно - роз’яснювального характеру, розглянути такі випадки на засіданнях відповідної комісії.

На виконання таких рекомендацій, за дорученням голови Робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення Волочиської міської ради (далі – Робоча група), 12 жовтня 2021 року проведено засідання в якому прийняли участь: голова Робочої групи Гедзюк С.О., заступник голови Робочої групи Нікітюк В.В., секретар Робочої групи Табалюк К.Є., члени Робочої групи: начальник Волочиської ДПІ Саланський А.М., директор Волочиського РЦЗ Скиба О.П., запрошений головний державний інспектор Управління Держпраці в Хмельницькій області Мельничук С.С. та представники бізнесу громади (роботодавці), які відповідно до поданої звітності із ЄСВ, у червні 2021 року нараховували заробітну плату застрахованим особам за основним місцем роботи нижче законодавчо встановленого розміру.

В ході засідання опрацьовано представлені рободавцями копії первинних документів, що підтверджують нарахування та виплату заробітної плати штатним працівникам за червень 2021 року. Встановлено факти не забезпечення мінімальних гарантій в оплаті праці, внаслідок не проведення обов’язкової індексації заробітної плати та інші порушення законодавства про працю.

Запрошений головний державний інспектор Управління Держпраці у Хмельницькій області Мельничук С.С., звернув увагу присутніх, що в червні вперше в поточному році необхідно індексувати зарплату працівників, оклади яких було підвищено в січні 2021 року. Нагадав, що зарплата індексується тільки в межах прожиткового мінімуму (на 01.06.2021 - 2 270 грн.), а та її частина, що перевищує прожитковий мінімум, індексації не підлягає. Коефіцієнт індексації в червні 2021 р. складає 3,4%. Сума індексації: 77,18 грн. (2270 грн. * 3,4 %). За не проведення належної індексації заробітної плати найманих працівників, підприємцю загрожує штраф за недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, передбачений абзацом 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП.

З метою попередження застосування органами уповноваженими здійснювати контрольні заходи із вказаних питань фінансових чи будь-яких інших штрафних санкцій, підприємцям рекомендовано усунути виявлені порушення та інформацію про їх виконання з копіями первинних документів надіслати на адресу Волочиської міської ради.

Крім того, на засіданні обговорено новації чинного податкового законодавства, зокрема щодо одноразового спеціального декларування про що наголосив начальник Волочиської ДПІ Саланський А.М.

Також, на засіданні директор центру зайнятості Скиба О.П. проінформував про стан, основні тенденції та процеси на локальному ринку праці у Волочиській МТГ, наголосив на перевагах та вигодах співпраці із службою зайнятості, перспективи створення нових робочих місць, компенсації витрат у розмірі єдиного внеску, про право громадян, які не зареєстровані в службі зайнятості, як безробітні, на отримання ваучера для навчання шляхом перепідготовки, спеціалізації та підвищення кваліфікації, можливості організації стажування на робочих місцях кандидатів на працевлаштування та організації підбору кадрів на період виконання робіт тимчасового характеру.

На заключення, голова Робочої групи наголосила на необхідності ведення та зберігання основних первинних документів що стосуються нарахування та виплати заробітної плати, адже ці документи є підтвердженням проведення видатків, а саме виплати заробітної плати найманим працівникам.

Засідання Робочої групи за участю представників бізнесу громади та преставників органів контролю було проведено на хвилі взаємного розуміння.

Голова Робочої групи подякувала присутнім за участь у засіданні і виразила надію на плідну співпрацю.

За консультаціями звертатися: Волочиська міська рада – відділ праці, зайнятості населення та внутрішнього аудиту (03845) 4-05-54.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора