ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Результати дослідження щодо проблеми працевлаштування людей з інвалідністю!

Дата: 08.07.2021 17:03
Кількість переглядів: 948

В рамках спільної ініціативи Міністерства соціальної політики України, проекту Ради Європи «Розвиток соціальних прав людини як ключовий чинник сталої демократії в Україні та громадської організації «Громадський рух «Соціальна єдність», було проведено дослідження щодо проблеми працевлаштування людей з інвалідністю.

Результати по трьох напрямках представлені в інфографіці.

1. Чи є у вас потреба і бажання працевлаштовувати осіб з інвалідністю?

41% роботодавців готові працевлаштовувати осіб з інвалідністю понад встановлену державою квоту у 4% середньооблікової чисельності штатних працівників. Ще 4% роботодавців зовсім не бачать різниці під час працевлаштування людей з обмеженими можливостями, для них головне – рівень кваліфікації і вмотивованості кандидата на посаду. Водночас 55% роботодавців не бачать потреби у працевлаштуванні осіб з інвалідністю після заповнення встановленої законодавством квоти.

2. Чи готова компанія витрачати власні кошти для пристосування робочих місць до потреб працівників з інвалідністю?

43% роботодавців готові витрачати власні кошти на пристосування робочих місць для осіб з інвалідністю у разі прийняття рішення про їх працевлаштування. Ще 4% роботодавців вже здійснили інвестиції у адаптацію робочих місць.

Водночас 53% роботодавців поки не готові витрачати власні кошти на пристосування робочих місць до потреб працівників з інвалідністю. Більша частина з них вважає, що на це повинна витрачатись держава.

3. Чи готова компанія витрачати власні кошти для пристосування робочих місць до потреб працівників з інвалідністю?

33% підприємців назвали вагомим стимулом для працевлаштування осіб з інвалідністю податкові пільги, ще 24% – фінансову допомогу на придбання матеріалів та устаткування для облаштування робочого місця. Для 2% роботодавців важливою виявилась наявність оплачуваного державою фахівця, який би здійснював супровід особи з інвалідністю на період адаптації на робочому місці. Водночас 39% підприємців заявили, що здатні впоратись з усіма проблемами працевлаштування інвалідів самостійно і допомога держави їм не потрібна. А ще 2% опитаних вважають, що краща допомога з боку держави – «не заважати працювати».

Результати опитування свідчать про поступове зростання готовності роботодавців до працевлаштування осіб з інвалідністю і створення для них комфортних умов праці. Цей прогрес зумовлений розвитком програм соціальної відповідальності бізнесу на українських підприємствах. Всього було опитано понад сто компаній в усіх регіонах України, які представляють великий, середній та малий бізнес.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора