ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Виклики сьогодення: дискусійний «Круглий стіл» з сільськогосподарськими виробниками громади.

Дата: 17.05.2021 10:49
Кількість переглядів: 1010

Фото без описуНа виконання Плану заходів з питань детінізації доходів громадян та зайнятості населення Волочиської міської ради на 2021 рік, 13.05.2021 року відбулося засідання Робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення Волочиської міської територіальної громади (далі - Робоча група).

На запрошення голови Робочої групи в засіданні прийняли участь представники сільськогосподарських фермерських господарств громади та преставники контролюючих органів: головний державний інспектор Управління Держпраці у Хмельницькій області Мельничук С.С., начальник Волочиської Державної податкової інспекції Саланський А.М. та директор Волочиської районної філії Хмельницького обласного центру зайнятості Скиба О.П.

Із вступним словом виступила голова Робочої групи Гедзюк С.О., яка повідомила присутнім, що одним із найважливіших питань сьогодення залишається розв’язання проблеми легалізації трудових відносин з найманими працівниками, виплати легальної заробітної плати та встановлення їм економічних, соціальних та трудових гарантій.

Доповнив виступ голови Робочої групи головний державний інспектор Управління Держпраці у Хмельницькій області Мельничук С.С., який звернув увагу присутніх сільгоспвиробників, що трудові відносини у фермерському господарстві базуються на основі праці його членів. У разі виробничої потреби фермерське господарство має право залучати до роботи в ньому інших громадян за трудовим договором (контрактом). Трудові відносини членів фермерського господарства регулюються Статутом, а осіб, залучених до роботи за трудовим договором (контрактом), - законодавством України про працю. Тому, з особами, залученими до роботи у фермерському господарстві, укладається трудовий договір (контракт) у письмовій формі, в якому визначаються строк договору, умови праці і відпочинку (тривалість робочого дня, вихідні дні, щорічна оплачувана відпустка, форми оплати праці та її розміри, харчування тощо). Видача трудових книжок членам фермерського господарства і громадянам, які працюють у ньому за трудовим договором (контрактом), та їх ведення здійснюються відповідно до законодавства України про працю. Розмір оплати праці і тривалість щорічної відпустки осіб, які працюють у фермерському господарстві за трудовим договором (контрактом), не повинні бути меншими за встановлений державою розмір мінімальної заробітної плати і передбачену законом тривалість щорічної відпустки.

У засіданні прийняв участь начальник Волочиської державної податкової інспекції Саланський А.М., який охарактеризував економічну діяльність підприємств Волочиської ОТГ в частині оплати праці найманих працівників за чотири місяці 2021 року в цілому та фермерськими господарствами зокрема. «У нинішніх умовах для влади і бізнесу актуальною темою є боротьба з виплатою заробітної плати у «конвертах» та реалізація гарантій оплати праці. Очевидно, що суб'єкти підприємницької діяльності при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за умисне ухилення від сплати податків та порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати. Варто чітко засвоїти, що нелегальна заробітна плата послаблює соціальний захист працівників, зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів. А відтак тіньова зайнятість є неприйнятною як для найманих працівників, так і роботодавців, тому що руйнує перспективу розвитку і фінансову стабільність. І добре, що з кожним днем люди все більше розуміють цю аксіому» - основний месидж виступу Саланського А.М.

Окремо обговорювалось питання щодо оподаткування виплат членам фермерських господарств та оподаткування орендної плати за використання земельних ділянок (паїв). Також присутнім керівникам фермерських господарств наголошено на необхідності забезпечення оплати ПДФО з паїв у повному обсязі.

На засіданні Робочої групи директор Волочиської районної філії Хмельницького обласного центру зайнятості Скиба Олександр Павлович презентував послуги служби зайнятості, проінформував про стан, основні тенденції та процеси на локальному ринку праці у Волочиському районі, надав інформацію про професійно-кваліфікований склад осіб, що зареєстровані в районній філії, наголосив на перевагах та вигодах співпраці із службою зайнятості, перспективи створення нових робочих місць, компенсації витрат у розмірі єдиного внеску, про право громадян, які не зареєстровані в службі зайнятості, як безробітні, на отримання ваучера для навчання шляхом перепідготовки, спеціалізації та підвищення кваліфікації, можливості організації стажування на робочих місцях кандидатів на працевлаштування та організації підбору кадрів на період виконання робіт тимчасового характеру.

На заключення, голова Робочої групи наголосила на необхідності ведення та зберігання основних первинних документів і обгрунтувала це вимогами законодавства та інформацією із судових практик, так як первинні документи є підтвердженням проведення видатків, а саме виплати заробітної плати найманим працівникам.

Засідання Робочої групи за участю сільськогосподарських виробників-фермерів та преставників органів контролю було проведено у вигляді діалогу (запитання-відповіді) на хвилі взаєморозуміння.

Голова Робочої групи подякувала присутнім за участь у засіданні і виразила надію на плідну співпрацю.

За консультаціями звертатися: Волочиська міська рада – відділ праці, зайнятості населення та внутрішнього аудиту (03845) 4-05-54.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора