ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Зупинимо торгівлю первоцвітами!

Дата: 01.03.2021 13:10
Кількість переглядів: 1193

Фото без описуЗ настанням весни, перших проявів тепла і сонячних днів з’являються перші квіти – первоцвіти. Це дикорослі рослини, які квітнуть наприкінці зими та на початку весни. До них відносять не тільки відомі всім підсніжники та проліски, а також - шафрани (крокуси), сон-траву, ведмежу цибулю (черемшу), дикі тюльпани, цикламени, білоцвіти та багато інших.

Разом з квітами на наших вулицях з’являються люди, які продають ті ж самі проліски чи підсніжники. Проходячи повз них і дивлячись на цю красу нам так хочеться купити ці квіти. Вони гарні і не дорогі. Але чи замислювались ми коли-небудь, звідки ці квіти беруться і чи взагалі можна їх продавати і купувати?

Всі ці квіти охороняються або Червоною книгою України, або регіональними червоними списками, або Червоною книгою Міжнародного союзу охорони природи, а масова торгівля цими квітами призводить до їх зникнення у природі.

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області нагадує, що згідно законодавства, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закон України «Про рослинний світ», «Про охорона природнього навколишнього середовища», «Про Червону Книгу України» та згідно ст. 88, 88-1, 90 Кодексу України про адміністративні порушення караються штрафами. Так за незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу. Дії щодо незаконного придбання та збуту об’єктів рослинного світу, вчинені щодо об’єктів тваринного або рослинного світу, які перебували в межах території та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн з конфіскацією об’єктів рослинного світу. Крім того, за один екземпляр незаконно добутої рослини занесеної до Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення, наприклад: черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн. шафрани (крокуси), підсніжники – від 49 до 62 грн. у залежності від виду, сон – трава – від 37 до 62 грн. у залежності від виду.

Щоразу купуючи первоцвіти, покупці провокують торгівців везти нові і нові партії зникаючих квітів. Багато хто думає, що квіти вже зірвані і для природи вже байдуже, чи куплять їх чи ні, і жорстоко помиляється. Лише не купляючи квіти сьогодні і лишаючи роздрібних торгівців у збитках, ми можемо примусити систему торгівлі первоцвітами зупинитись. Первоцвіти вже сьогодні знаходяться на межі вимирання. Якщо не припинити злочинний бізнес сьогодні – незабаром в дикій природі цих рослин може не залишитись взагалі…


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора