ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація про діяльність місцевої прокуратури на території Волочиського району упродовж 2020 року

Дата: 01.02.2021 16:16
Кількість переглядів: 1071

Упродовж 2020 року Городоцькою місцевою прокуратурою за місцем дислокації м. Волочиськ, у взаємодії та координації з іншими правоохоронними органами вживались організаційно-практичні заходи, спрямовані на протидію злочинності в умовах реалізації вимог Закону України «Про прокуратуру» та положень Кримінального процесуального кодексу України, захист конституційних прав і свобод громадян від злочинних посягань, представництво інтересів громадян та держави в суді.

Основні зусилля правоохоронних органів спрямовувались на забезпечення стану законності та правопорядку в районі, виявлення та розкриття кримінальних правопорушень, профілактику їх вчинення, закінчення досудового слідства по актуальних кримінальних провадженнях, пред’явлення актуальних позовів на захист інтересів держави з різних напрямів прокурорської діяльності.

Одним із пріоритетних напрямків роботи органів прокуратури залишається представництво інтересів держави в суді.

Так, відстоюючи інтереси держави в суді, місцевою прокуратурою за місцем дислокації м. Волочиськ упродовж 2020 року пред’явлено 20 позовних заяв на загальну суму понад 9 млн. 921 грн., з яких 14 на суму 9 млн. 649 грн. розглянуто та задоволено, решта на загальну суму понад 272 тис. грн., перебувають у провадженні суду.

Окрім того, упродовж 2020 року забезпечено реальне виконання рішень постановлених за позовами місцевої прокуратури на суму понад 9 млн. 513 грн.

До прикладу, у поточному році місцевою прокуратурою пред’явлено позов до Волочиського районного суду в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області та місцевого жителя  про визнання недійсним наказу Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області та витребування земельної ділянки площею 2 га, вартістю 79 тис. грн.

Встановлено, що зазначена особа, використавши своє право на безоплатну передачу їй земельної ділянки із земель державної власності в розмірі 2 га для ведення особистого селянського господарства, закріплене пунктом «б» ч. 1 ст. 121 Земельного кодексу України, внесла неправдиві дані до відповідних заяв та, як наслідок, отримала понад норму земельну ділянку площею 2 га, вартістю 79 000 грн.

Окрім того, в ході реалізації представницьких повноважень місцевою прокуратурою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування 5 кримінальних проваджень у бюджетній сфері, обвинувальні акти по 3 з яких направлено до суду.

Зокрема, проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що мешканка Волочиського району  Хмельницької області з метою заволодіння коштами державного бюджету та особистого збагачення за рахунок незаконного отримання житлової субсидії, шляхом обману, в період часу з березня 2016 року по квітень 2018 року отримала житлову субсидію на загальну суму 31 тис. грн., якими вона заволоділа, завдавши шкоди державі в особі управління соціального захисту населення Волочиської районної державної адміністрації.

Вироком Волочиського районного суду затверджено угоду про примирення обвинуваченої з потерпілим та призначено покарання за ч. 1               ст. 190 КК України у виді штрафу.

Окрім того, місцевою прокуратурою за місцем дислокації м. Волочиськ проводиться систематична робота щодо захисту інтересів держави у сфері земельних відносин.

Так, у поточному році до суду скеровано обвинувальний акт відносно місцевого жителя, який достовірно знаючи про те, що в складеній та виданій у 2016 році на його прохання виконувачем обов’язків старости Волочиської ОТГ довідці, яка є офіційним документом, містяться завідомо неправдиві відомості, з метою оформлення ним в порядку спадкування права приватної власності на земельну частку (пай) в розмірі 3,20 умовних кадастрових гектари та земельну ділянку площею 2,34 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, умисно використав вказаний документ, подавши його до Волочиського районного суду Хмельницької області під час розгляду цивільної справи.  

Більше того, місцевою прокуратурою виявлено факти суттєвого заниження орендних платежів за використання земельних ділянок комунальної власності, розташованих на території Війтовецької та Наркевицької селищних рад.

Реагуючи на виявленні порушення, місцевою прокуратурою пред’явлено до суду 7 позовів з вимогою зобов’язання орендарів внести зміни до договорів оренди земельних ділянок. За результатами судового розгляду 6 позовних заяв Господарським судом Хмельницької області прийняті рішення про закриття проваджень у зв’язку із добровільним виконанням відповідачем позовних вимог, а саме укладенням додаткових угод. Як наслідок доходи місцевого бюджету збільшаться на 95 тисяч гривень щорічно. 

Всього, упродовж 2020 року прокурорськими працівниками місцевої прокуратури за місцем дислокації м. Волочиськ здійснювалося процесуальне керівництво у понад 900 кримінальних провадженнях, які розслідувалися СД та СВ Волочиського ВП Городоцького ВП ГУНП в Хмельницькій області.

Окрім того, упродовж 2020 року процесуальними прокурорами до суду скеровано обвинувальні акти у 85 кримінальних провадженнях стосовно 91 особи, обвинувачених у вчиненні кримінальних правопорушень та 10 клопотань про звільнення осіб від кримінальної відповідальності.

В ході здійснення процесуального керівництва, процесуальними керівниками за вказаний період надано 43 письмові вказівки слідчим та дізнавачам, а також винесено 16 постанов про скасування постанови про закриття кримінального провадження.

Поряд з тим, упродовж 2020 року процесуальними прокурорами місцевої прокуратури підтримано державне обвинувачення в суді у 102 кримінальних провадженнях, 81 з яких судом розглянуто.

Незмінним пріоритетом в діяльності правоохоронних органів є протидія корупції.

Так, упродовж 2020 року місцевою прокуратурою, як спеціально уповноваженим суб'єктом у сфері протидії корупції, виявлено та направлено матеріали до УСР в Хмельницькій області Національної поліції України про можливе вчинення 1 адміністративного правопорушення, пов’язаного із корупцією, відповідальність за яке передбачена ст. 172-6 КУпАП «Порушення вимог фінансового контролю».

Окрім того, за результатами спільних скоординованих дій працівниками УСР в Хмельницькій області складено 16 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані із корупцією, передбачені ч. 1 ст. 172-6 КУпАП.

За результатами їх судового розгляду до адміністративної відповідальності притягнуто 9 посадових осіб, на яких накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу.

Окрім того, в ході реалізації повноважень у сфері запобігання та протидії корупції, встановлено, що колишній депутат сільської ради, будучи суб'єктом декларування, визначеним підпунктом «б» п.1 ч.1 ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції», станом на 02.01.2019 не подав щорічні декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2016-2017 роки, декларації «перед звільненням» та за 2018 рік.

За результатами досудового розслідування вказаного кримінального провадження обвинувальний акт скеровано до суду та зазначеного посадовця під час судового розгляду звільнено від кримінальної відповідальності, у зв’язку з дійовим каяттям, на підставі ст.45 КК України.

За 2020 рік до Городоцької місцевої прокуратури за місцем дислокації             м. Волочиськ надійшло 52 звернення. Із вказаної кількості звернень  30 розглянуто місцевою прокуратурою, з яких 1 направлено іншому прокурору, 4 звернення відхилено, 2 задоволено, по 23 зверненнях надано роз’яснення.

У 2020 році місцевою прокуратурою оприлюднено  4 інформації в органи влади. Зокрема, про результати діяльності місцевої прокуратури за місцем дислокації у м. Волочиськ за 2019 рік (Волочиська районна рада); про результати діяльності місцевої прокуратури за місцем дислокації у м. Волочиськ за 2019 рік (Волочиська РДА); про результати діяльності місцевої прокуратури на території Волочиського району упродовж І півріччя 2020 року (Волочиська районна рада); про результати діяльності місцевої прокуратури на території Волочиського району упродовж І півріччя 2020 року (Волочиська РДА).

Упродовж 2020 року у засобах масової інформації місцевою прокуратурою систематично та оперативно висвітлювалась інформація про результати роботи прокуратури.

Зокрема, у засобах масової інформації здійснено 27 виступів, з них: 7 – у друкованих ЗМІ, 4- інформації в органи влади та 16 – у мережі інтернет.

Окрім того, місцевою прокуратурою за місцем дислокації м. Волочиськ упродовж 2020 року на виконання ст. 26 Закону України «Про прокуратуру» під час здійснення повноважень щодо нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, внесено 9 документів прокурорського реагування (вказівок), спрямованих на усунення порушень вимог законодавства, з яких: 5 – начальнику Волочиського ВП Городоцького ВП ГУНП України в Хмельницькій області, 1 – начальнику ІТТ №4 ГУ НП в області,
та 2 – Волочиському міському голові, 1 – начальнику Волочиського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Хмельницькій області.

Поряд з тим, прокурорами місцевої прокуратури прийнято участь у 32 судових засіданнях щодо вирішення питань пов’язаних із виконанням вироків.

Зусилля місцевої прокуратури і надалі будуть спрямовані на захист прав і свобод людини, інтересів суспільства та держави.

 

 

З повагою,

виконувач обов’язків керівника

Городоцької місцевої прокуратури                                                   Р. Олійник

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора