ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Напрями роботи інспекторів праці Волочиської міської ради

Дата: 19.09.2019 14:13
Кількість переглядів: 474

Фото без описуЗаконом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 р. № 1774 внесено зміни до статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі – Закон), яким органам міських рад міст обласного значення та об’єднаним територіальним громадам делеговано повноваження щодо здійснення на відповідних територіях контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення і накладення штрафів за порушення законодавства  про працю та зайнятість населення у порядку, встановленому законодавством.

Інспектори місцевих рад наділені виключно повноваженнями з питань своєчасної та у повному обсязі оплати праці, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та оформлення трудових відносин.

Основним завданням виявлення неоформлених трудових відносин є реалізація органами місцевого самоврядування наданих їм повноважень.

Також, цей Закон передбачає, що органи місцевого самоврядування для виявлення неоформлених трудових відносин можуть проводити перевірки на підприємствах,  в установах та організаціях, що перебувають як у комунальній власності територіальної громади, так і не у комунальній власності, а також фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників.

У свою чергу, Кабінет Міністрів прийняв постанови  від 26.04.2017 № 295 «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та від 21.08.2019 № 823 «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю». Цим Уряд затвердив Порядок здійснення державного контролю та державного нагляду за додержанням законодавства про працю. В постановах  детально регламентується  проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань, які замінили колишні планові та позапланові перевірки.

За період 2018 року і січень-серпень 2019 року проведено 13 контрольних заходів (інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань) за додержанням законодавства про працю.

Інспекторами праці міської ради систематично проводяться інформаційно-роз’яснювальні кампанії шляхом відвідування роботодавців та населення  з метою неприпустимості використання робочої сили з порушенням трудового законодавства та інформування про важливость для громадян оформлення легальних трудових відносин. Протягом 2018 року та січня – травня  2019 року проведено 187 таких відвідувань.

Крім цього, проведено 30 засідань робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення, якими охоплено 220 суб’єктів підприємницької діяльності.

Основним напрямком роботи  відділу праці та зайнятості населення міської ради є захист соціальних гарантій працівників від недобросовісних роботодавців,  боротьба з виплатою заробітної плати у „конвертах”, реалізація гарантій оплати праці та організація заходів попередження порушення трудового законодавства, недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати.

Дорогі мешканці Волочиської ОТГ, задумайтесь над своїм майбутнім уже сьогодні, подбайте заздалегідь про гідний розмір вашої майбутньої пенсії. Вимагайте від роботодавця нараховувати та виплачувати «білу» заробітну плату – прозоро та відкрито.

Офіційне оформлення трудових відносин та легалізація робочих місць для роботодавця – це позитивний імідж та репутація надійного партнера, що є запорукою процвітання бізнесу та примноження прибутків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора