ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Насильство в сім'ї: наслідки та відповідальність.

Дата: 14.09.2018 09:29
Кількість переглядів: 708

На сьогодні досить актуальним є вивчення проблеми виникнення насильства у сім’ї, згідно якої ведуться численні дискусії та дослідження з метою боротьби з фактами насильства. Історично склалось, що цю проблему в нас намагалися замовчувати, адже не хотіли “виносити сміття з хати”. Через це багатьом поколінням, передусім, жінок і дітей, доводилося регулярно терпіти побої й знущання тиранів, будучи фактично жертвами фізичного насильства.

Що зробило Міністерство юстиції України для посилення відповідальності агресора? Було розроблено й прийнято Закон “Про запобігання та протидію домашньому насильству”. Він деталізує види насильства, визначаючи фізичне, сексуальне, психологічне та економічне. Окрім цього, було внесено зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, які запровадили кримінальну відповідальність за домашнє насильство в будь-яких його проявах.

Якого покарання слід очікувати тим, хто вчиняє домашнє насильство?

Якщо дії правопорушника будуть кваліфіковані як адміністративне правопорушення, то йому на перший раз загрожує штраф від 170- 340 грн., громадські роботи від 30 до 40 годин або ж адміністративний арешт на строк до 7-ми діб. У разі вчинення тих самих дій протягом року штраф може сягнути і 680 грн., тривалість громадських робіт збільшиться до 60 годин, а адміністративний арешт становитиме вже 15 діб. Також за домашнє насильство передбачена кримінальна відповідальність. У цьому випадку санкції значно суворіші з тюремним ув'язненням. Зокрема, особі може бути присуджено громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, арешт на строк до 6-ти місяців, обмеження волі на строк до 5-ти років або позбавлення волі на строк до 2-х років. Куди ж звертатись громадянам, які постраждали від домашнього насильства. Постраждалі від домашнього насильства можуть звернутись до:

  • уповноважених підрозділів органів поліції;
  • загальних та спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб;
  • служби у справах дітей за місцем свого проживання;
  • скористатися послугами адвокатів нашої системи безоплатної правової допомоги.

Стосовно кривдника вже на цьому етапі може бути застосовано обмежувальний припис, взяття на профілактичний облік та проведення профілактичної роботи, а також направлення для проходження програми для кривдників. Ці заходи забороняють кривдникові мешкати з постраждалою особою в одному приміщенні та будь-яким чином взаємодіяти з нею на термін до 6-ти місяців.

Куди звертатися за більш детальними консультаціями та роз'ясненнями?

Контакт центр системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213-103, де можна отримати поради та правовий захист.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора