ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кавалер Почесної відзнаки Волочиської громади

Дата: 12.09.2018 15:46
Кількість переглядів: 1330

Фото без описуЧимало цікавих і талановитих людей проживає на Волочищині. Вони різного віку, професій і вподобань. Але одна риса поєднує всіх: стремління до розкриття свого таланту. Від цього — користь людям і укріплення власного “его”, навіть якщо до цього треба докласти надзвичайних зусиль, бо такі люди ніколи не задоволені досягнутим і прагнуть працювати більше і натхненніше.

Саме до таких “непосидючих” людей належить і знаний в усій окрузі Михайло Авдикович, людина, для якої, здавалося б, не існує жодних труднощів і перепон...

Михайло Михайлович Авдикович працює у Волочиській дитячій школі мистецтв на посаді завідувача відділенням образотворчого мистецтва,  його загальний педагогічний стаж у мистецькій освіті — майже 40 років.

У 1967-1968 роках М. Авдикович навчався у Львівському училищі декоративно-прикладного мистецтва ім. І. Труша на факультеті декоративного живопису. В 1975-му закінчив Львівський інститут декоративно-прикладного мистецтва (тепер Львівська Національна академія мистецтв) за спеціальністю «Декоративно-прикладне мистецтво».

За роки роботи у Волочиській ДШМ М. Авдикович зарекомендував себе як досвідчений організатор навчального процесу, що спрямовує увагу на формування творчої майстерності учнів, володіння різними видами і техніками образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва. До професійних інтересів та зацікавлень Михайла Михайловича входить історія та теорія мистецтва.

Завідувач відділенням образотворчого мистецтва систематично обирався головою журі на виставках декоративно—прикладного мистецтва різних рівнів, працював членом експертної комісії Державного методичного центру Міністерства культури і туризму України. Авторська програма з навчальної дисципліни «Початковий курс образотворчого мистецтва» (укладачі М. Авдикович та О. Авдикович)  була відзначена Дипломом І—го ступеня Міністерства культури і туризму України: за нею сьогодні працюють художні школи та відділення у всій Україні. В 2010 році він презентував авторські програми з навчальних дисциплін — «Рисунок» та «Живопис» (укладачі: М. Авдикович та О. Авдикович). Разом з викладачем Оксаною Авдикович (своєю дочкою), Михайло Михайлович є розробником нової програми з  навчальної дисципліни «Композиція», яка отримала позитивні рецензії в Державному науково-методичному центрі культури і мистецтв України та рекомендована до друку.

Як художник, М. Авдикович працює в напрямку сакрального мистецтва, є автором іконописних творів для храмів східного обряду України. Як мистецтвознавець, є дослідником творчості українського театрального художника, заслуженого діяча мистецтв УРСР С. Данилишина, заслуженого майстра народної творчості України В. Лупійчука та ін. З мистецтвознавчими дослід-женнями М. Авдикович багато публікувався у Всеукраїнських виданнях: журналах «Народне мистецтво», «Українська культура»; газетах «Культура і життя», «Наша віра»; місцевих газетах “Зоря”, «Гомін волі», «Проскурів».

Учні М. Авдиковича протягом багатьох років систематично брали участь та здобували перемоги у міжнародних, Всеукраїнських та обласних виставках—конкурсах, були випускниками спеціалізованих вищих мистецьких навчальних закладів України: Львівської Національної академії мистецтв, Хмельницького Національного університету, Косівського інституту декоративно—прикладного мистецтва ім. В. Касіяна, Національного університету «Львівська політехніка», Львівського коледжу декоративно—ужиткового мистецтва ім. І. Труша, Вижницького коледжу декоративно-прикладного мистецтва ім. В. Шкрібляка, Кам’янець-Подільського коледжу культури та ін. На даний час учні Михайла Михайловича працюють художниками та викладачами у Львові, Одесі, Хмельницькому, Тернополі.

Михайло Авдикович неодноразово відзначався грамотами управління культури облдержадміністрації, районної державної адміністрації, районної ради та відділів культури.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Волочиської міської ради від 30 серпня 2018 року (№468), Михайлу Михайловичу Авдиковичу присвоєно звання «Почесний працівник культури Волочиської громади».

... Отакий автобіографічний супровідник цієї дуже цікавої людини. Подружжя художників-Авдиковичів — Михайло і Люба — виростило двох дочок: Оксана також художниця, має чимало почесних звань, а Роксолана викладає у Львівському католицькому університеті. Діти розумні та щирі, відчувають чужий біль і завжди готові прийти на допомогу. В такому ж дусі виховані і онуки Яна і Оксанка — продовжувачі сімейних традицій.

Нині Авдиковичі — Михайло Михайлович і Оксана Михайлівна — у нових творчих пошуках. Написані ними ікони у храмах радують душі віруючих. А як викладачі-художники батько і дочка шукають нові розробки для навчальних підручників юних художників.

Отож, вітаємо з почесним званням Михайла Михайловича, яке він заслужено отримав, і бажаємо йому наснаги і нових творчих злетів!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора