ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Стягнення аліментів «за новими правилами»

Дата: 04.09.2018 11:41
Кількість переглядів: 622

Фото без опису28.08.2018 року набрали чинності зміни в законодавстві, одночасно із набранням чинності закону України « Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання», спрямованих на захист прав дітей та посилення відповідальності батьків, які ухиляються від сплати аліментів.

3 липня була прийнята друга частина законопроекту, яка розширює права дітей та обов`язки недобросовісних батьків. Якщо один з батьків відмовляється сплачувати, то на нього накладається штраф у подвійному розмірі та певні заборони. Крім того, за новою редакцією частини п'ятої статті 157 Сімейного кодексу України змінено порядок виїзду дитини за кордон.   

Змінами до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності неплатника аліментів передбачено, що відповідний орган місцевого самоврядування визначає окрім виду суспільно-корисних робіт (на строк від 240 до 360 годин) також перелік об'єктів, на яких порушники повинні виконувати ці роботи. Встановлено адміністративну відповідальність щодо осіб, які ухиляються від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт, та передбачено адміністративне стягнення у вигляді адміністративного арешту строком до 10 діб(стаття 183/2 КУпАП), а змінами до Кримінального кодексу України встановлено кримінальну відповідальність у разі злісного ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт, та передбачено покарання у виді позбавлення волі строком до двох років.

Звертаємо увагу, що також змінами передбачено зменшення до чотирьох місяців суму сукупної заборгованості зі сплати аліментів для винесення державним виконавцем постанов про встановлення тимчасових обмежень боржника у праві виїзду за межі України, у праві керування транспортними засобами, у праві користування зброєю та у праві полювання. Крім того запроваджується нарахування штрафів за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 1 рік (20% від суми заборгованості зі сплати аліментів), за 2 роки (30% від суми заборгованості зі сплати аліментів). При цьому необхідно звернути увагу на те, що стягнуті суми штрафів перераховуються стягувачу.

У разі виникнення питань та за більш детальною інформацією рекомендуємо звертатися у Волочиський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області за адресою: м. Волочиськ, вул. Лисенка, 4(3-й поверх).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора