ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Легально працюєш – маєш гідну пенсію

Дата: 08.05.2018 15:44
Кількість переглядів: 805

Фото без описуУ Волочиській міській раді на території об’єднаної територіальної громади створено відділ праці та зайнятості населення та прийнято на роботу головного спеціаліста, інспектора праці – Катерину Табалюк. Відповідно до ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до віддання об’єднаної територіальної громади належить здійснення контролю за додержанням законодавства про працю - офіційне працевлаштування, дотримання  виплати мінімальної заробітної плати та забезпечення соціальних гарантій.

За дорученням міського голови Костянтина Черниченко на території Волочиської міської об'єднаної територальної громади розпочалася інформаційно-роз'яснювальна робота інспектора праці з гаслом - легально працюєш – маєш гідну пенсію! Робота направлена на роз’яснення щодо легалізації трудових відносин, яке на сьогодні є надзвичайно актуальним, адже існує чимало випадків, коли роботодавці уникають легального використання робочої сили, та не укладають передбачені законодавством трудові договори.

З робочим візитом Катерина Табалюк та начальник юридичного відділу Олеся Хрущ відвідали магазини, які працюють на території громади, де відбулася зустріч  з найманими працівниками  та роботодавцями і роз’яснено негативні наслідки роботи без укладення трудового договору.  Присутнім роздали інформаційні буклети, які були розроблені інспектором та надали роз’яснення щодо вимог трудового законодавства, правильності подання звітності, акцентовано увагу на дотриманні мінімальних гарантій в оплаті праці та санкції, які передбачені у разі порушення законодавства про працю.

При проведенні інформаційно-роз'яснювальної роботи  було  наголошено, що відповідно до України  Закону «Про Державний бюджет України на 2018 рік» мінімальний розмір заробітної плати встановлено з 1 січня в розмірі 3723 гривень. З цього часу роботодавці зобов’язані щомісяця виплачувати працівнику за повний відпрацьований місяць заробітну плату не менше 3723 грн.

У зв’язку з поширенням підміни трудових відносин роз’яснено, що виконання працівником роботи на підставі цивільно-правового договору, який містить ознаки трудового договору, вважається допуском працівника до роботи без оформлення трудових відносин. За це порушення роботодавцю загрожує штраф у розмірі 30 мінімальних заробітних плат за кожного працівника (ст.265 Кодексу законів про працю України).

Під час проведення роз’яснювальної роботи   інспектору було задано ряд питань працівниками та роботодавцями, на які надано вичерпні відповіді у рамках чинного законодавства України.

Катерина Табалюк повідомила, що після роз’яснювальної роботи будуть проводитися інспекційні відвідування та невиїзні інспектування.

Таким чином, влаштовуючись на роботу неофіційно, працівник повинен чітко усвідомлювати: якщо зарплату виплачують «в конверті», то це призведе до позбавлення соціальних гарантій, належних умов праці та відсутністі страхового стажу, а  при досягненні пенсійного віку не буде права на реальну трудову пенсію!

Роботодавці, пам'ятайте, використання не задекларованої праці – грубе порушення трудового законодавства!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора