ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Центр «Логос» провів серію лекцій про розумне зростання громад і громадську активність.

Дата: 07.04.2017 15:56
Кількість переглядів: 1510

Фото без описуСвоє сприяння просвітницьким заходам надали Волочиська міська рада та відділ освіти міськвиконкому. За словами експерта центру «Логос» Олега Яценка метою презентацій є демонстрація наочних прикладів того, як кожен свідомий член громади може допомогти її розумному зростанню. 
Термін «розумне зростання громад» до суспільної дискусії увів Анатолій Ткачук – ідеолог реформи децентралізації, директор з питань науки та розвитку Інституту Громадянського Суспільства (ІГС). 24 лютого 2017 року на конференції, яку організував ІГС за участі прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, урядовців, експертів, очільників Волочиської громади та інших п’ятисот представників громад з різних регіонів України, прийнято рамковий документ - декларацію «Розумне зростання в об’єднаних територіальних громадах». 
За популяризацію у громадах принципів розумного зростання та їх впровадження через розвиток громадської активності взявся Інформаційно-аналітичний центр «Логос», який має угоду про співпрацю з Інститутом Громадянського Суспільства та співпрацює з Держагенством з енергоефективності України.
Оскільки навчальні заклади є центрами найбільшої концентрації людей з вищою освітою у громаді, то саме на території міських та сільських шкіл, а також профтехліцею у Волочиській громаді розпочато проведення «лекцій про розумне зростання громад і громадську активність». 
Після лекцій формуються осередки громадської діяльності з числа учнів та освітян, які хочуть допомогти своїй громаді у впровадженні таких принципів розумного зростання як, зокрема, перехід на відновні джерела енергії, роздільне збирання та рециклінг сміття тощо. 
У Центрі «Логос» наголошують, що ідея розумного зростання напряму пов’язана зі сталим розвитком, тобто розвитком, який включає досягнення не лише економічних, але й соціальних та екологічних пріоритетів. 
На проведених у Волочиській громаді лекціях школярі, ліцеїсти й освітяни побачили мотивуючі відеоматеріали, зокрема, про роздільне збирання сміття, про позитивні приклади європейських країн, зокрема, Польщі у сфері рециклінгу сміття. 
Громади заради реалізації принципів розумного зростання, на думку Олега Яценка, можуть забезпечити поширення відновних джерел енергії (до яких належить також енергетична верба), скоротити площу сміттєзвалищ на території громади завдяки рециклінгу сміття тощо. 
Прикладом розумного зростання є також запуск прибуткових сміттєсортувальних ліній силами місцевого бізнесу або за підтримки Державного фонду регіонального розвитку. 
У підсумку кожної мотивуючої лекції найбільш зацікавлені школярі та учні профтехліцею записалися до лав волонтерів для підтримки розумного зростання своєї громади. У селі Баньківці у Волочиській громаді завдяки активній позиції директора школи після «лекції про розумне зростання громад та громадську активність» відбулася висадка дерев на пришкільній території. 
Центр «Логос» має намір продовжити просвітницькі заходи у Волочиській об’єднаній громаді, що є однією з найбільших на Хмельниччині.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора