ВОЛОЧИСЬКА МІСЬКА РАДА
офіційне інтернет-представництво
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Волочиський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції ІНФОРМУЄ

Дата: 09.02.2018 13:31
Кількість переглядів: 1625

Фото без описуАліменти на дитину: важливі зміни законодавства, які набули чинності 06.02.2018

Варто звернути увагу на запровадження нових засобів примусового виконання рішення в процесі виконавчого провадження згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» № 2234-19 від 07.12.2017, який набере чинності 06.02.2018 року. Так, за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, боржника тимчасово позбавлятимуть таких прав, як:

  • право виїзду за межі України;
  • право керувати транспортними засобами;
  • право користуватися вогнепальною мисливською, пневматичною та       охолощенною зброєю;
  • право полювання.

Дані обмеження будуть діяти до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі. Новою ч.5 ст.157 Сімейного кодексу тому з батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, надається право самостійно вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку за умови наявності заборгованості зі сплати аліментів у іншого з батьків, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців. Наявність заборгованості можна буде підтвердити довідкою про наявність заборгованості зі сплати аліментів, яка видається державними виконавцями. Проте, дана довідка буде дійсна 1 місяць з дня видачі.   Таким чином у випадках, коли батько або матір свідомо ухиляється від сплати аліментів, не дає дозволу на виїзд дитини за кордон, нововведення дадуть матерям чи татам більше прав і можливостей, що в цілому позитивно позначиться на забезпеченні інтересів дітей.

Тимчасове обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами не застосовується у разі:

  • якщо встановлення такого обмеження позбавляє боржника основного законного джерела засобів для існування;
  • використання боржником транспортного засобу у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на утриманні боржника особи з інвалідністю І, ІІ групи, визнаної в установленому порядку, або дитини з інвалідністю;
  • проходження боржником строкової військової служби, військової служби за призовом осіб офіцерського складу, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період або якщо боржник проходить військову службу та виконує бойові завдання військової служби у бойовій обстановці чи в районі проведення антитерористичної операції;
  • розстрочення або відстрочення сплати заборгованості за аліментами у порядку, встановленому законом.

Відповідно до Закону, в Кодексі України про адміністративні правопорушення (КУпАП) буде передбачено:

  • адміністративне правопорушення – «Несплата аліментів» (ст. 183-1)
  • адміністративне стягнення у вигляді – «Суспільно корисні роботи» (ст. 33-1)

Притягнути до відповідальності за ст.183-1 КУпАП «Несплату аліментів» можна буде у випадку, якщо заборгованість за несплату аліментів буде перевищувати сукупний розмір відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання. Що стосується суспільно корисних робіт (від 120 до 240 годин), то суть їх полягає у тому, що правопорушник виконуватиме оплачувані роботи, вид яких визначає відповідний орган місцевого самоврядування. Необхідно зазначити, що кошти за виконані суспільно корисні роботи будуть перераховуватися на рахунок виконавчої служби для погашення заборгованості по аліментах.

Проте, згідно закону визначено категорії осіб, яким не будуть призначатися суспільно корисні роботи:

  • інваліди І, ІІ групи;
  • вагітні жінки;
  • жінки старші 55 років;
  • чоловіки старші 60 років;

Важливо зауважити, що з 6.02.2018 особи звільнятимуться від сплати судового збору в разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів (ст.5 ЗУ «Про судовий збір»). Наразі від сплати збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення аліментів, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення.

У разі перебування виконавчих документів про стягнення аліментів на виконанні у Волочиському районному відділі державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області, з метою уникнення непорозумінь, а також при виникненні питань просимо звертатись за адресою: м. Волочиськ, вул. Лисенка, 4 (3-й поверх). Також необхідну інформацію можна перевірити самостійно в публічному реєстрі, які мають заборгованість зі сплати аліментів - https://erb.minjust.gov.ua/.

                                         

  Начальник Волочиського РВ ДВС

                                                   Галка К.К.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора